2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mikor jöhetnek az új generációs akkumulátorok?

Öt perc alatt feltölthető akkumulátort fejleszt elektromos autókhoz egy izraeli vállalkozás, de még várni kell arra, hogy az újítás valóban megjelenjen az utakon.

A StoreDot nevű startup olyan litiumion-alapú akkumulátort fejlesztett ki, amelynek feltöltési ideje versenyképes a hagyományos autók tankolási idejével, ugyanis mindössze öt perc alatt eljut a teljes lemerültségtől a teljesen feltöltött állapotig – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet alapján.

A StoreDot újítása a könnyű, újratölthető és nagy teljesítményű lítiumion elemek technológiáján alapul, amelynek feltalálásáért 2019-ben az amerikai John Goodenough, a brit Stanley Whittingham és a japán Akira Yoshino kémiai Nobel-díjat kapott. A startup mérnökei a gyors töltési képesség érdekében többek közt szilíciumra cserélték a lítiumion elem negatív pólusán az addig alkalmazott grafitot. Jelenleg akkumulátoraik olcsóbban előállítható, második generációját fejlesztik, és elkezdték kidolgozni a későbbi tömeggyártáshoz szükséges gépeket is. Négy nagy nemzetközi befektető támogatja a fejlesztést: a német Daimler, a British Petroleum, a dél-koreai Samsung és a japán TDK.

A töltés közben megejtett kényelmes beszélgetéseknek ugyan nem tesz majd jót, de a vezetői élményt javítja a gyors töltésű akkumulátor  Fotó: Shutterstock.com

Az új generációs akkumulátorok bevezetését késleltetheti, hogy át kell alakítani miattuk a már felállított töltőállomásokat, ráadásul élettartamuk csak 3000-3500 feltöltést biztosít, és még ki kell dolgozni újrahasznosításuk rendszerét is.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A nyersanyaghiány veszélyezteti az autóipar zöldülését Japán rástartolt a lebegő tengeri szélerőművek fejlesztésére Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam