2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a világ első, meddő mélyfúrást újrahasznosító geotermikus minierőműve

Már évtizedek óta próbálkoztak hasonló rendszerek létrehozásával nemzetközi szinten, de az első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőmű, amely egy sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kutat hasznosít újra, Kiskunhalason valósult meg az MS Energy Solutions Kft. fejlesztésében.

A „low budget” – azaz egy geotermikus beruházás átlagos költségének körülbelül 10 százalékából megvalósítható – mini hőerőmű 20 000-30 000 négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtésére alkalmas. A zöld, megújuló energiatermelő rendszer tehát elsősorban az agrárszektornak, illetve önkormányzatoknak vagy magánvállalatoknak lehet érdekes.

Magyarországon mintegy 9000 hátramaradt mélykút van, ezek egy része pedig alkalmas a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 81,84 millió forintos támogatásával kifejlesztett „WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú” technológia telepítésére, „hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája” – részletezte az MS Energy Solutions ügyvezetője, Gáti Mátyás az MTI-nek.

Az agrárszektornak például üvegházak zöld és kibocsátásmentes fűtésére jó megoldás lehet a WeHEAT-technológia Fotó: Shutterstock.com

„A geotermikus erőmű a cégünk eddigi legátütőbb fejlesztése, ami a világon egyedülálló. Minthogy 4 évünkbe telt a fejlesztés, ezért azt gondoljuk, hogy van annyi piaci előnyünk, hogy azok, akik utánunk jönnek majd, inkább tőlünk kérnek segítséget” – tette hozzá az ügyvezető. A tervek szerint vagy kulcsrakészen adják át a hőközpontot, vagy vállalják a technológia telepítését, és a megrendelő a hőszolgáltatásért fizet majd versenyképes piaci árat.

Neked ajánljuk
A nyersanyaghiány veszélyezteti az autóipar zöldülését Jól szerepelt a Škoda új elektromos autója Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam