2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akvamarin projekt: óriási vízbontó berendezés épül Magyarországon

A kardoskúti föld alatti gáztárolónál épül az ország első, megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszere, valamint a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő. A beruházás célja, hogy a szezonálisan termelődő zöldáramfelesleg egy ügyes csavarral „eltárolhatóvá” váljon.

Az Akvamarin projektben a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) arra a kérdésre keres megoldást, miként tárolható hosszú távon a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia.

A cél, hogy az időjárástól függően vagy szezonálisan termelődő zöldáram akkumulátorok nélkül is eltárolható legyen.

Például úgy, hogy a napelemek által előállított többletáramot vízbontásra használják
(a víz hidrogénre és oxigénre bomlik), az így keletkező hidrogént pedig már meg tudják őrizni későbbi felhasználásra.

H2O – a vízmolekula 3D-s modellje Illusztráció: shutterstock.com

A zöldhidrogént – földgázzal keverve – eleinte a saját berendezéseiben használja fel majd az MFGT, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. A későbbiekben, szigorúan betartva a gázminőségi előírásokat, a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz a hidrogén.

„A projektnek nem része a keletkező oxigén hasznosítása, próbaüzem alatt és azt követően az oxigén tervek szerint egyelőre a levegőbe kerül. Természetesen kapcsolódó fejlesztésként dolgozunk az oxigén hosszú távú hasznosításán is"

mondta el a Magyar Nemzetnek Erdélyi Lajos, a projekt vezetője.

Az elektrolizáló berendezés próbaüzeme a tervek szerint 2023 februárjában kezdődik, és 180 napig tart majd.

Akvamarin projekt: hidrogénalapú energiatárolási innováció Forrás: MVM Zrt./YouTube.com

A beruházás értéke 2,9 milliárd forint, amiből 1,9 milliárdot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal közös pályázatán nyert az MFGT.

Az Akvamarin projekt összhangban van az Európai Unió hidrogénstratégiájával, amely szerint a hidrogén arányát az európai energiamixben a jelenlegi 2 százalékról 14-re kell emelni 2050-ig.

Neked ajánljuk
A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére Már dolgozik Európa eddigi legnagyobb, zöldhidrogént előállító üzeme Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam