2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lapátmentes szélturbinákat fejleszt egy startupvállalkozás

A Vortex Bladeless nevű cég szélturbinákat fejleszt, amelyek végre nem jelentenek veszélyt a közelükben élő, vadászó vagy elrepülő madarakra, ugyanis egyáltalán nincsenek lapátjaik. Voltaképpen nem is turbinák, hanem rezgő tornyok.

A lapát nélküli technológia ötletét a rakétatechnológiával foglalkozó világhírű fizikus, Kármán Tódor által először leírt jelenség, az örvényleválás adta.

A Kármán-féle örvénysor katasztrófához is vezethet, ahogyan ez a Tacoma-híd esetében történt 1940-ben, de a Vortex Bladeless a szélerőmű működtetéséhez használja a jelenséget.

A Tacoma-híd katasztrófája pár hónappal az átadása után, 1940. november 7-én Forrás: Simon Lespérance/YouTube.com

„Ahhoz, hogy a szél sebességével egyenes arányban növekvő örvényleválás keltette frekvenciát összhangba hozzák az építmény saját frekvenciájával, egy mágnest használnak, amely az aktuális körülményekhez igazodva változtatja a rendszer szilárdságát. A struktúra alapja stabil marad, míg a közepe rezonál, a teteje pedig teljesen szabadon mozog.

Az így keletkezett rezgések egy nagyjából három méter magas torony esetében körülbelül 100 watt energia termelésére képesek”

– részletezi a raketa.hu cikke a rezgő tornyok működési elvét.

A lapát nélküli szélturbina nem jelent veszélyt a madarakra Fotó: Vortex Bladeless

Bár a lapát nélküli szélerőművek kevésbé hatékonyak, mint lapátos társaik, de cserébe sűrűbben telepíthetők. A Vortex Bladeless turbináinak további erényei:

  • alig igényelnek karbantartást, alacsonyak a fenntartási költségeik;
  • nem jelentenek olyan veszélyt a faunára, mint a lapátos turbinák (bár ezt még a Birdlife civil szervezettel együttműködve vizsgálják);
  • nincsenek egymással érintkező mozgó alkatrészek, így nincs szükség olajozásra;
  • gyorsan reagálnak a szél változásaira, és alacsony szélsebességnél is működnek, így városokban is telepíthetők;
  • könnyűek és csendesek;
  • a gyártásuk alacsony nyersanyagigényű, kisebb a szénlábnyomuk, mint a klasszikus szélturbináknak;
  • valamint az építésükhöz felhasznált anyagoknak köszönhetően kivételesen strapabírók.

Az új dizájn elnyerte a norvég Equinor elismerését, az energiaszektor tíz legígéretesebb startupjának listájára is felvették a céget – idézi végül a The Guardiant a raketa.hu.

Neked ajánljuk
Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam