2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legnagyobb szélturbinája

2020 első felében a renoméjukra kényes nagybefektetők 35 milliárd dollárt öntöttek különböző tengeri szélerőműprojektekbe. Ha ennyi nehezen megkeresett dollár vándorol szélparkokba, akkor semmi kétség, hogy a szélenergia mára meggyőzte még a megrögzött megújuló-szkeptikusokat is.

A fenti bevezető utána a Tech Vision YouTube-csatorna szerkesztői arra vállalkoznak egyik legfrissebb videójukban, hogy kiderítik,

mi is az a félelmetesen klassz, új technológia, amire megéri ennyit költeni?

Videójuk a világ legnagyobb szélturbináihoz utaztatja gondolatban a csatorna
techrajongó követőit.

A General Electric vadonatúj Haliade-X turbinái előkelően emelkednek mintegy 260 méter, azaz 85 emelet magasan a vízfelszín fölé, a Tech Vision stábja szerint szinte létezésükkel bizonyítják, hogy mégiscsak megvalósítható forma és funkció harmonikus egysége.

A Haliade-X prototípusa Fotó: GE Renewable Energy

De ne zavarjon meg senkit az elegancia! Ha teljes kapacitáson működik,
a Haliade-X képes 67 gigawattórát termelni évente, ez 45 százalékkal több, mint amire a jelenleg a piacon elérhető leghatékonyabb és legerősebb szélturbinák képesek.

Egyetlen, tengerre telepített Haliade-X annyi tiszta energiát tud termelni évente fosszilis üzemanyag égetése nélkül, amennyivel el tudna látni 16 ezer európai háztartást. Eközben 42 ezer tonna szén-dioxidtól kímélné meg a légkört. A lapátok egyetlen körbefordulása pedig lefedné egy átlagos brit otthon kétnapi áramfogyasztását.

Azok, akik nem ijednek meg a számoktól és a meglepő, de szemléletes összehasonlításoktól, és többet is megtudnának a Haliade-X-ről, kattintsanak az alábbi videóra.

A világ legnagyobb szélturbinája Forrás: Tech Vision/YouTube.com
Neked ajánljuk
Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam