2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak álom az európai hidrogénhálózat?

Az európai döntéshozók arra törekszenek a dekarbonizáció szellemében, hogy a régió megújulóalapú zöldhidrogént állítson elő, szállítson és forgalmazzon a szürke hidrogén helyett, valamint ezzel váltsa ki az olajtermékeket is a feldolgozóiparban, a fűtésben és a közlekedésben.

Az átviteli rendszer üzemeltetői (transmission systems operators, TSOs) szerint Európa 2040-re 40 ezer kilométer földgázvezetéket tudna a hidrogénszállításnak szentelni, ha valóban beindulna az alternatív üzemanyag gyártása és kereskedelme – írta meg a Reuters egy online beszélgetés alapján.

Az európai hidrogénhálózat egyelőre hipotetikus tervei azt vetítik előre, hogyan fognak majd elemeikben egymáshoz illeszkedni az Európai Unió és az egyes nemzetek
2020-ban megismert zöldhidrogén-stratégiái.

„Technikailag lehetséges és gazdaságilag megvalósítható a meglévő gázinfrastruktúra felhasználásával kialakítani a tervezett hidrogénhálózatot”

– mondta Daniel Muthmann, az Open Grid Europe fejlesztési, stratégiai és kommunikációs vezetője a weben közvetített élő beszélgetés során, amelyen 21 ország 23 hálózatüzemeltetője vett részt.

Egy kilogramm hidrogén jövőbeli szállítási költségeit 0,11–0,21 euró, előállítási költségeit pedig 1–2 euró közé saccolták a szakemberek Fotó: Shutterstock.com

„Az említett hálózat nemcsak nagy mennyiségű megújuló energia integrálására lenne képes, hanem lefektethetné a megújuló és alacsony szén-dioxid-tartalmú hidrogén határokon átnyúló piacának alapjait is” – folytatta Muthmann a Reuters beszámolója szerint.

A szakemberek a hidrogénhálózat kialakításához kapcsolódó költségeket 43 és 81 milliárd euró közé becsülték.

Emellett azt állították, hogy a javasolt hidrogénhálózat 69 százalékát tehetnék ki az így új funkciót találó földgázvezetékek, a maradék 31 százalék azonban olyan országok jövőbeli hidrogénfogyasztóinak rendszerbe kötését szolgálná, amelyekben jelenleg nincs jól kiépített gázhálózat, de várhatóan fontos szerepet fognak játszani a hidrogénpiacon.

Az nrgreport.com az eseményről szóló cikkében megjegyezte, hogy nemrég

„több mint kilencven energiaipari vállalat 
– köztük az MVM és az FGSZ – 
nyílt levélben szorgalmazta az Európai Bizottságot, hogy a hidrogén földgázba keverését fogadja el átmeneti megoldásként”.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa Áder János meglátogatta a VízŐrt alkalmazó mintagazdaságot Kenyában A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam