2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelemek enyhet adó árnyéka a termőföldeken

Az elképzelés valójában praktikus és egyszerű: az agri-fotovoltaikus rendszerek azt a lehetőséget kínálják, hogy egyszerre folyhasson növénytermesztés és áramtermelés ugyanazon a földterületen. A koncepció az 1980-as években bukkant fel, de csak 2013 után kezdték bevezetni néhány országban.

„Az agri-fotovoltaikus (Agri-PV-) rendszerekre érdemes úgy tekinteni, mint a mezőgazdasági termőföldeket a lehető legkisebb mértékben igénybe vevő, de a gazdák versenyképességét és védelmét szolgáló lehetőségre, amely a terület kettős hasznosításával villamosenergia-termelésre is alkalmas” – összegzi a lényeget Rass Krisztina cikke, melyben a bajorországi TFZ tudósainak a témában írt 88 oldalas tanulmányát foglalja össze.

A szerző módszeresen, szempontról szempontra haladva gyűjti össze a tanulmány alapján az agri-fotovoltaikus rendszerek néhány megkérdőjelezhetetlen előnyét, teret hagyva a felmerülő kérdéseknek.

Németországban a megújulóenergia-termeléshez egyre több értékes területet kell kivonni a gazdálkodásból. A kettős termőföld-hasznosítás megoldást kínál erre a konfliktusra.

A termőföldekre telepített speciális napelemes rendszerek segítenek a klímaváltozással járó, termést veszélyeztető időjárási jelenségekhez való alkalmazkodásban is. Árnyékolást nyújtanak túlzott napsugárzás, fizikai védelmet jégeső idején.

A függőlegesen felállított modulok jelentik az egyik lehetséges megoldást Agri-PV-rendszer telepítése esetén Fotó: TFZ

Ráadásul az áramtermelésből származó bevétel megbízható jövedelemforrást biztosít a gazdáknak – különösen az ingadozó mezőgazdasági árak és a kiszámíthatatlan időjárás miatt változó hozam mellett.

Problémát okoz viszont, hogy „a hagyományos napelemrendszerekhez képest
az Agri-PV-rendszerek jelenleg drágábbak, és területegységenként kevesebb villamos energiát képesek termelni” – idézi Rass Krisztina a kutatást vezető Maendy Fritz állítását.

Éppen ezért kihívást jelent még Németországban is a kedvezőbb finanszírozási feltételek kialakítása, illetve annak a megoldása, hogy
az Agri-PV típusú rendszert alkalmazó gazda ne essen el a területalapú támogatástól.

A teljes cikk a magyarmezogazdasag.hu oldalon olvasható.

A tanulmány ingyenesen letölthető a TFZ honlapjáról, szerzői Johannes Scharf, Michael Grieb és Maendy Fritz.

Neked ajánljuk
Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam