2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dollármilliók atommeghajtásra

Szakértők szerint az emberi személyzettel végrehajtott jövőbeli mélyűrutazások lehetővé válásában fontos szerepe lesz a nukleáris hőhajtóműveknek. Vagyis atomreaktorral működtetett űrhajókra lesz szükségünk, ha el akarunk jutni a Marsra, tehát ideje mélyen a zsebünkbe nyúlni, és elkezdeni a munkát.

A nukleáris hőhajtóművek (nuclear thermal propulsion, NTP) koncepciója nem új, a NASA már a hetvenes években eljátszott az atommeghajtású űrhajó gondolatával, de annyi pénzbe került volna belevágni, hogy inkább félretették a fejlesztést.

„Az NTP-k működési elve szerint a folyékony halmazállapotú rakéta-üzemanyagot a nukleáris reaktorból kiáramló hővel hevítenék föl, ami kétszer akkora tolóerőt eredményezne, mint a kémiai elven működő hordozórakéták” – húzza alá a lényeget a Qubit cikke.

Ha el akarunk jutni a Marsra, szükségünk lesz az atommeghajtású űrhajóra Fotó: shutterstock.com

Az elképzelés most a Pentagon érdeklődését is felkeltette. A Védelmi Minisztérium fegyverfejlesztési divíziója, a DARPA az amerikai hadiipar két rendszeres beszállítóját (General Atomics és Lockheed Martin), illetve az Amazon-alapító Jeff Bezos űripari magáncégét (Blue Origin) bízta meg azzal, hogy fejlesszenek nukleáris hajtóművet alacsony Föld körüli pályán közlekedő űreszközökhöz. Az első prototípus 2025-re várható.

A Blue Origin és a Lockheed Martin 2,5, illetve 2,9 millió dollárt kaptak a prototípusra. A DARPA ezenfelül 22 millió dollárt adott a General Atomicsnak a hajtóműhöz használt reaktor fejlesztésére.

Neked ajánljuk
Ivóvíz a levegőből gyorsan és egyszerűen? Egyetlen fotont is képes érzékelni a forradalmi Lidar-rendszer Fenntartható Hungaricum Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam