2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyugalom, érkezik Kanada második levegőkompressziós energiatárolója

Emissziómentes, költséghatékony, bárhol telepíthető. Képes hosszú távon tárolni az energiát. Ráadásul a cégnek, amelyik építi, nem ismeretlen feladat, üzembe helyezte már a világelsőt hazájában. Összeállt végre a büdzsé is, így már biztosan érkezik Kanadába a második, nagyobb, erősebb kiadás.

Jelentős méretű, 4 millió dolláros állami támogatást kapott Kanadában a hosszú távú energiatárolási megoldások szolgáltatójaként ismert Hydrostor új projektje, adta hírül a napi.hu a cég sajtóközleménye alapján. Az 500 megawatt teljesítményre képes, fejlett technológiájú, sűrített levegős energiatároló rendszer, vagyis az A-CAES 2024-re akár már kész is lehet.

Az A-CAES (Advanced Compressed Air Energy Storage) egy olyan technológiai rendszer, amelyet már létező, ismert és jól bevált rendszerek alkatrészeinek felhasználásával építenek meg.

Előnye, hogy jól skálázható, működése emissziómentes és költséghatékony, bárhol telepíthető, ahol a rendszernek szüksége van rá, és ami a legfontosabb: képes az energiát hosszú távon eltárolni.

Így működik az A-CAES, vagyis a korszerű, sűrített levegős energiatároló Forrás: Hydrostor/YouTube.com

A pénzt a cég elsősorban a mérnöki munkára és a tervezésre fordítja, ezután kezdődhet meg a rendszer felépítése.

Jó hír, hogy mivel a technológia elemeiben már ismerős, így ez az új energiaipari szektor fel tudja majd szívni azokat
az olaj- és gázipari szakmunkásokat, akik az energiatermelés és -tárolás zöldítésével veszítik el az állásukat.

A Hydrostor számára nem ismeretlen a feladat, amelyet most kitűzött maga elé, az új projekt ugyanis a cég Ontarióban, Goderich-ben már megépített, kereskedelmi üzemben működő tárolójának mintájára készül, csak éppen ezúttal sokkal nagyobbra. A goderich-i volt a világ első, rendszerre kapcsolt A-CAES egysége.

Viszont az USA-ban, Los Angelestől északkeletre is dolgoznak egy rendszeren, ami már szintén 500 megawattos csúcskapacitásra lehet képes, akár 12 órán át. A Hydrostor az utóbbi beruházás esetén azzal számol, hogy a tárolót 2024-ben be is kapcsolhatják majd a rendszerbe. Ugyanez a cél a második kanadai sűrített levegős tárolóval is.

Neked ajánljuk
Megkezdődött a kivitelezői regisztráció a háztartási napelemes és fűtési rendszereket támogató pályázatra 9 millió forintos eszközadományt kapott a Markhot Ferenc Kórház Mini szélturbináké a jövő? A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam