2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévúton járunk, és a jövőben máshogy fognak kinézni a tengeri szélparkok?

A gyakorlatban a kezdetektől fogva a vízszintes tengelyű, háromlapátos szélturbinák terjedtek el, pedig régóta piszkálja a téma szakértőinek fantáziáját, hogy vajon valóban ezek, vagy függőleges tengelyű testvéreik a jobbak? A brit tudósok már tudják a választ, ami bizony nem is olyan egyértelmű.

Egy brit kutatócsoport kiterjedt számítógépes szimulációsorozatban vizsgálta, hogy a VAWT (Vertical Axis Wind Turbine) vagy a HAWT (Horizontal Axis Wind Turbine) a nyerőbb.

A nagy szélparkok építésénél eddig a rosszabb megoldást választottuk a vízszintes tengelyű, háromlapátos turbinákkal, és a függőleges tengelyűekre kellett volna szavaznunk? Vagy jól döntöttünk?

A kutatócsoport frissen megjelent tanulmánya szerint a sorba telepített vízszintes tengelyű turbinák esetében nincs gond, de a szétterülő, mátrixba rendezett parkokban – mint amilyenek általában a tengeri szélerőművek – az első sorokban keletkező turbulenciák rontják a hátsó sorok teljesítményét, a csökkenés akár 40 százalékos is lehet.

HAWT-ok a tengeren Fotó: Shutterstock.com

A függőleges tengelyű turbinák viszont még segítik is egymást, ha megfelelően helyezik el őket. Ráadásul a VAWT-ok műszakilag sokkal egyszerűbb szerkezetek, a HAWT-okat ugyanis rendszeresen szélbe kell fordítani, valamint a lapátszögeket is folyamatosan korrigálni kell különböző állítómechanikák segítségével.

Na de akkor miért használjuk a háromlapátosokat?

A VAWT-ok csak csapatban hatékonyabbak, egyedül egy függőleges tengelyű turbina 30-40 százalékos hatásfokot tud, míg egy klasszikus, vízszintes tengelyű 50 százalékon dolgozik. A VAWT-okat ráadásul gyengébb szélben motorral kell beindítani és felgyorsítani. Emellett a nagyobb méretű VAWT-ok tartószerkezetére akkora változó irányú erők hatnak, hogy sokkal nagyobb alépítményre van szükségük, mint háromlapátos testvéreiknek.

VAWT-ok a szántón Fotó: Shutterstock.com

„Ezek a problémák nem megoldhatatlanok, de egyelőre a háromlapátos turbinatípus jött ki hosszú távon a legolcsóbbra” – írja a raketa.hu a kutatást ismertető cikkében.

Az új modellek szerint a függőleges tengelyű turbinákból épített tengeri parkok hatásfoka viszont akár 15 százalékkal jobb lehet, mint a klasszikusoké.

20-25 évre tervezve ezért már megérheti a lényegesen nagyobb kezdeti beruházás.

Neked ajánljuk
Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam