2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás

Németországban olyan házi hidrogénerőművön dolgoznak, amely egy kert végében felállítható, kis méretű, különlegesen könnyű lapátokkal felszerelt, gyenge széltől is felpörgő házi szélerőmű által termelt elektromos áram segítségével állítja elő a vízből a zöldhidrogént. Cél az energia kitisztítása.

A folyamat lényege, ahogyan azt a g7.hu a projektről beszámoló cikkében is összefoglalja, hogy szélerőművel termelik meg a „zöld” elektromos áramot, amelyet arra használnak fel, hogy vízből elektrolízis útján tiszta hidrogént gyártsanak.

A vízből így kinyert hidrogént vagy elégetik (ilyenkor hőenergiát nyernek), vagy üzemanyagcellában alakítják vissza vízzé (ilyenkor elektromos áramot nyernek).

Az elképzelés nem új, de a szükséges technológiát eddig még csak ipari méretben és körülmények között fejlesztették ki és építették meg. Ezúttal viszont háztartási energiatermelő és -tároló megoldás kidolgozásáról van szó, a prototípust pedig a potsdami Fraunhofer Intézet (Fraunhofer IAP) és a cottbusi Brandenburgi Műszaki Egyetem (BTU Cottbus-Senftenberg) tudósai építik egy ipari partnerrel együttműködve.

Új típusú, gyenge szélben is dolgozó rotorokra és beépített biztonsági szenzoros tartályokra van szükség Fotó: © Fraunhofer IAP

A házi rendszer elemei a következőképpen állnak össze.

A tudósok egy olyan kicsi, szuperkönnyű lapátokkal szerelt szélturbinát építenek, amely az egészen gyenge földfelszíni légmozgásokat is képes hasznosítani.

Ha az így termelt elektromos áramot nem használja fel a háztartás, akkor a szélkerékhez tartozó berendezés vizet bont vele, és tiszta hidrogént gyárt, amelyet egy erre kialakított tartályban tárol el.

A hidrogént ezután be lehet vezetni a fűtésért felelős kombinált földgáz-hidrogén kazánba, így csökkentve a gázszámlát és a légkörbe eregetett szén-dioxidot, vagy kis üzemanyagcellában újra elektromos áramot lehet a segítségével előállítani később.

A mini szélerőmű prototípusa Fotó: © Fraunhofer IAP

Az energiaátalakítások miatt a folyamat jelentős energiavesztéssel jár, ezért a kutatás és a megvalósítás egyik kulcskérdése az alkalmazott anyagok minősége.

A kis szélerőművet kizárólag újonnan fejlesztett anyagokból készítik, a berendezésekben pedig más mérnöki megoldásokat használnak, mint az ipari méretű rendszereknél

– hangsúlyozza a g7.hu.

Neked ajánljuk
Zöldhidrogénüzem épül Százhalombattán Szerverek hulladékhőjével fűtik majd Bécs ultramodern kórházát Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam