2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legkisebb chipje nagy változásokat hozhat az életünkbe

Az IBM bejelentette, hogy sikerült elkészítenie a világ első 2 nanométeres chipjét, ami egyelőre még csak tesztlaborban létezik, de ha egyszer kiszabadul, megváltoztatja majd a telefonunkhoz fűződő viszonyunkat. Amellett, hogy áttörést jelent a technológiai szektorban, a processzorok területén.

Az IBM állítása szerint a 2 nanométeres tranzisztorokból épített chipjük 45 százalékkal nagyobb teljesítményre lehet képes, mint a vállalat eddigi, 7 nanométeres megoldása, miközben 75 százalékkal kevesebb energiát használ fel.

A cég szerint a chip segítségével meg lehet négyszerezni a telefonok akkumulátorainak élettartamát, és elég lehet csak négynaponta tölteni őket. 

Ginni Rometty akkor még az IBM elnök-vezérigazgatójaként tartott beszédet a 2018-as hannoveri CeBIT megnyitóján. Rometty 2020. április 1-jén lemondott a vezérigazgatói tisztségéről, ma ügyvezető elnökként tevékenykedik Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

„Azt, hogy terveik szerint mikor kerül forgalomba, nem közölték” – zárja sorait a chipről a BBC cikke alapján hírt adó 444.hu.

Az IBM egyébként a szuperpici chipet az Egyesült Államokban, a New York állambeli Albanyban található kutatóközpontjában fejlesztette és gyártotta le.

A közeli felvételen szabad szemmel is kivehetők az egyes chipek Fotó: IBM News Room/IBM Research/Courtesy of IBM

Egy chip születése különösen érdekes hír olyan időkben, amikor a koronavírus-járvány piacot átalakító hatása és a tajvani vízhiány miatt éppen globális chiphiány kényszeríti térdre az autóipart, és akadályozza a műszaki és elektronikai cikkek gyártását világszerte.

Neked ajánljuk
A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Algoritmus segítségével csökkenteni a dugót Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam