2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Örüljünk neki, vagy inkább aggódjunk az új árapályturbina miatt?

Az Orbital Marine nevű skót cég megépítette a világ legerősebb árapályerőművét, és bár maga a technológia nem új, a két gigantikus turbinával felszerelt energiatermelő szerkezet konkrét kialakítása már valóban formabontónak számít. De vajon túlsúlyban vannak-e az előnyei a kockázatokhoz képest?

Az ötlet tehát nem számít újnak, már régóta szolgálatába állítja az ember a holdenergiát, pontosabban a hold gravitációs ereje által okozott árapály jelenségből, tehát a vízszint függőleges változásából nyert energiát.

A legnagyobb árapályerőmű-projektek a dél-koreai Sihwa tavon, a francia Rance folyón, a kanadai Fundy-öbölben, az Annapolis-medencében,
a brit Swansea-öbölben, valamint a skót megye, Caithness északi partjainál találhatók. Az új Orbital O2 2MW pedig úton van rendeltetési helye, az előbb említett Caithnesshez közel eső skót Orkney-szigetek felé.

Az Orbital O2 vízre bocsátása Dundee városánál 2021-ben Fotó: © Orbital Marine Power

De mit értünk az alatt, hogy úton van, ha egyszer az árapályerőművek elleni két legfőbb érv eddig éppen az volt, hogy ezek csupa hatalmas, tartópillérekből, gátakból és zsilipekből álló építmények, amelyek:

  • 1. rendkívül drágák, ezért óriási beruházást jelentenek;
  • 2. megnehezítik az áramlatok természetes mozgását, ezért környezeti veszélyt jelentenek?

Az Orbital Marine pontosan ebben a két vonatkozásban fejlesztett nagyot:

„az erőművet összesen négy lánc rögzíti a tengerfenékhez, emiatt bárhol gyorsan és költséghatékonyan felállítható. Kialakítása miatt ráadásul csak mérsékelt ökológiai hatást fejt ki bolygónkra, hiszen minimális mértékben akadályozza a tengerjárást”

írja erről a raketa.hu.

Orbital O2 2MW: a világ legerősebb árapályerőműve Forrás: Orbital Marine Power Ltd/YouTube.com

Az Orbital O2 húsz méter átmérőjű rotorjait a törzsből kiálló, tizennyolc méter hosszú karok végére építették, így a lapátok pozitúrája a vízmozgás irányához igazítható. Az erőmű karjai pedig elég erősek ahhoz, hogy kiemeljék a turbinákat vízből, ami költséghatékonnyá teszi a karbantartást.

„A vállalat szerint az O2 kétezer egyesült királyságbeli háztartás energiaszükségletére elegendő energiát termelhet, valamint évente képes lesz ellensúlyozni kétezer-kétszáz tonna
szén-dioxid-kibocsátást”

– zárja az innovációt bemutató cikkét a raketa.hu.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam