2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel

Sok kritika éri a napelemes rendszereket amiatt, hogy energiatermelésük, így teljesítményük is ciklikus – a nap járásának megfelelően változik napszakonként és évszakonként. Olyan napelemekre volna szükség, amelyek biztosítani tudják a folyamatos energiaellátást, és támogatni a hálózati egyensúlyt.

Tehát az éjszakai áramtermelést is lehetővé kell tenni napelemek segítségével.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Jeremy Munday egy korábbi elgondolására alapozva olyan napelem-prototípust fejleszt kollégáival, amely képes éjszaka is energiát előállítani. A találmányt Munday „fordított napelemnek” nevezte el, mert míg a hagyományos panelek a fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják, addig az új panel a környezetében felhevült tárgyak éjszaka leadott hőjét fogja munkára – számolt be róla az alternativenergia.hu.

A hagyományos panelek a fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az így előállított energiamennyiség egyelőre nem felel meg a szigetüzemű rendszerek esetében akkumulátorokban eltárolható és éjszaka felhasználható kapacitásoknak, de a találmány így is mérföldkövet jelent a napelem-történelemben – fűzi hozzá a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó hírportál.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam