2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a fordított napelem, amely éjszaka is termel

Sok kritika éri a napelemes rendszereket amiatt, hogy energiatermelésük, így teljesítményük is ciklikus – a nap járásának megfelelően változik napszakonként és évszakonként. Olyan napelemekre volna szükség, amelyek biztosítani tudják a folyamatos energiaellátást, és támogatni a hálózati egyensúlyt.

Tehát az éjszakai áramtermelést is lehetővé kell tenni napelemek segítségével.

A Kaliforniai Egyetem kutatója, Jeremy Munday egy korábbi elgondolására alapozva olyan napelem-prototípust fejleszt kollégáival, amely képes éjszaka is energiát előállítani. A találmányt Munday „fordított napelemnek” nevezte el, mert míg a hagyományos panelek a fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják, addig az új panel a környezetében felhevült tárgyak éjszaka leadott hőjét fogja munkára – számolt be róla az alternativenergia.hu.

A hagyományos panelek a fotonok hatására létrejövő feszültséget hasznosítják Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az így előállított energiamennyiség egyelőre nem felel meg a szigetüzemű rendszerek esetében akkumulátorokban eltárolható és éjszaka felhasználható kapacitásoknak, de a találmány így is mérföldkövet jelent a napelem-történelemben – fűzi hozzá a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó hírportál.

Neked ajánljuk
Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Az ELTE kutatói rájöttek, hogyan érdemes tájolni a napelemtáblákat Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam