2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lehet, hogy a panellakótelepi tízemeletesek fogják tárolni a jövőben az energiát?

Svéd kutatók egy csoportja dolgozik azon, hogy olyan cementalapú keveréket dolgozzanak ki, amelynek segítségével tölthető akkumulátort tudnak gyártani. A tudósok egyelőre a prototípust fejlesztik, a cél pedig az, hogy sikerüljön megoldani nagy mennyiségű energia szezonális eltárolásának kérdését.

„A TechExplore.com tudományos portálon bemutatott cementalapú keverék kidolgozása még korai fázisban van, számos technológiai kérdés vár még megoldásra, ám azt már most látni, hogy a prototípus átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként, ami a korábbi hasonló kísérletekben elért eredmény
10-szerese” – írja az MTI.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható akkumulátorok ennek ugyan a sokszorosára képesek, az új megoldást viszont a lakóépületek segítségével hatalmas tömegben lehetne hasznosítani.

A cementalapú keverékkel működő akkumulátor prototípusa egyébként nagyjából ugyanúgy működik, mint egy hétköznapi akkumulátor.

A Havanna lakótelep magas házainak tetején már ott vannak a napelemek – Lehet, hogy a jövőben maguk az épületek szolgálnak majd akkumulátorként a helyben termelt napenergia eltárolásához Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

„Belül helyezkedik el egy fémbevonatú, karbonszálas háló, és itt kap helyet a vas anód és a nikkel katód is. Ezt körülöleli a cementréteg, melyben a magasabb vezetőképességet és hajlítószilárdságot szolgáló karbonszálakat helyeztek el”.

A kutatócsoport egyik tagja szerint a legnagyobb kihívást jelenleg az jelenti, hogy

vagy olyan hosszú élettartamúra kell gyártani az új akkumulátorokat, amilyen hosszú időre magát az akkuknak otthont adó cementalapú infrastruktúrát is tervezték, vagy az egész rendszert úgy kell megvalósítani, hogy az akkuk könnyen cserélhetők és egyúttal újrahasznosíthatók legyenek.

Mindazonáltal a svéd Chalmers Műszaki Egyetem tudósai kitartanak amellett a meggyőződésük mellett, hogy a jövőben a technológia nyújthat olyan alternatív megoldásokat, amelyek nagy mennyiségű energia tárolásának biztosításával képesek lesznek majd segíteni az emberiséget az energiakrízis idején.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam