2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet tesztelni a gigantikus méretű szélturbinalapátot?

Miként dolgozik, kopik, és meddig terhelhető egy több mint 120 méteres turbinalapát? A napi.hu a Windbranche szélenergiás szakportál beszámolója alapján mutatja be a legnagyobb északi-tengeri német város, Bremerhaven rotorlapát-vizsgálati és -ellenőrzési infrastruktúrájának fejlesztési terveit.

Bremerhaven városa a központja az egyre nagyobb szélturbinák fejlesztésében nélkülözhetetlen szerepet játszó németországi vizsgálati és ellenőrzési infrastruktúrának – kezdi beszámolóját a Windbranche a napi.hu cikke szerint.

„Bréma kikötőjében” pedig már megkezdődtek egy minden eddiginél nagyobb méretű próbapad megépítésének munkálatai.

A Fraunhofer Szélenergia-rendszerek Intézetben (Fraunhofer IWES) ez lesz a harmadik rotorlapát-tesztelő rendszer, de ez lesz az első, amellyel ultrahosszú tengeri rotorlapátokat is képesek lesznek ellenőrizni.

Az előtérben álló emberpár aprócska a távoli szélturbinák méreteihez képest Fotó: Gary Cunliffe képe a Pixabayen.

Az iparág gyors fejlődését bizonyítja, hogy a jelenlegi, mintegy 10 éves tesztcsarnok már a mostani, átlagosan 115 méteres offshore, vagyis tengeri szélerőművek rotorlapátjainak befogadására és vizsgálatára sem igazán alkalmas. Az új tesztközpont erre a problémára jelent majd megoldást. A rendszert úgy építik meg, hogy az XXL méretű rotorlapátok is kényelmesen tesztelhetők legyenek benne.

A Fraunhofer IWES 19 millió eurót fordít a fejlesztésre – ebben az infrastruktúrán túl az új módszerek kidolgozásának költsége is benne van. 14,8 millió euró állami támogatásként érkezik, ehhez Bréma tesz még hozzá mintegy 4 millió eurót.

Az új tesztlaborban a tervek szerint már 2022-ben megindulhat a munka.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam