2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Barkácsmegoldás napelemes rendszerek tulajdonosainak a galambok ellen

Rainer Sedlmaier egy Frankfurt am Main melletti kisvárosban azon kezdte törni a fejét, miért van az, hogy míg az ő napelemes rendszerét rendre elkerülik a galambok, addig a fia házának tetejére telepített panelek alá előszeretettel odafészkelnek – hogy egyéb piszkos galambügyekről ne is beszéljünk!

A kérdésnek komoly tétje volt, ugyanis a galambürülék, azaz a foszfor- és nitrogéntartalmú guano károsíthatja a kábeleket, ha pedig a madarak elkezdenek rendezkedni a tetőn, az a panelek életébe is kerülhet.

A tenyészgalambok ráadásul különösen problémásak: ha valahová befészkelnek, hűségesek a területükhöz, és mindig visszatérnek.

A németországi PV Magazine cikke alapján a napi.hu számolt be róla a hazai olvasóknak és a témában érdekelt háztájinapelem-tulajdonosoknak, hogyan lett ebből a galamblessel egybekötött töprengésből első lépésben komoly megfigyelés, majd hogyan született meg a frappáns barkácsmegoldás a problémára.

A két háztetőre installált napelemes rendszer között első ránézésre szinte semmi különbséget nem lehetett felfedezni. Végül Sedlmaier azt találta, hogy míg a háza esetében a tető dőlésszöge 35 és 45 fok közötti, a fiánál ez csak 20 fokos.

A galambok nagy galibát okozhatnak Fotó: Éva Zara/Pixabay

A galambokat tehát a nagyobb lejtő zavarta, a kisebb viszont nem. Ezután Sedlmaier az ereszcsatornákba a nyestek és a leülepedő falevelek ellen beszerelt hosszúkás körkefékre gondolt, amilyenekkel az üvegeket is tisztítani szoktuk. És a nauheimi férfi fejéből ki is pattant a megoldás – részletezte a PV Magazine (Photovoltaik Märkte und Technologie Magazine) a gondolatmenetet.

Praktikus ember lévén Sedlmaier ötlete egyszerű is volt, olcsó is, végleges is: a napelempanel keretére 12 centiméter átmérőjű, hosszú keféket applikált, ami utólagosan 100–120 euróval drágította meg a háztáji erőmű építési költségeit.

Michael Mattstedt, egy ökológiai napelemtisztítással foglalkozó cég vezetője annyit megjegyzett a módszerrel kapcsolatban, hogy a keféknek pontosan kell illeszkedniük a panel és a tető közé, különben nemhogy távol tartanák, de egyenesen kényeztetni fogják a galambokat. A szakember azt is elmesélte, hogy míg régebben csak elvétve okoztak problémát a galambok, manapság teljesen átlagos, hogy megszállják a fotovoltaikus rendszereket.

Neked ajánljuk
A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A Lidl teljesen átállt zöldáramra Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam