2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magánvagyonból épül új generációs atomreaktor az USA-ban?

Bill Gates és Warren Buffett 1 milliárd dollárból építenek új generációs atomreaktort Wyoming államban. Az egymással baráti viszonyt ápoló nagyon gazdag emberek az új atomerőmű-projektjükről beszélve nagyobb biztonságot és hatékonyságot ígérnek, valamint hangsúlyozzák szerepét az energiaátmenetben.

A dollármilliárdos Bill Gates és szintén milliárdos barátja, Warren Buffett bejelentették, hogy egy 1 milliárd dolláros projekt keretében új generációs atomreaktort építenek az amerikai Wyomingban, méghozzá egy régi szénerőmű helyén.

Bill Gates az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programjának tanácskozásán New Yorkban, 2018. szeptember 24-én Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Gatesnek és Buffettnek is szerepel atomenergiás vállalkozás a portfóliójában, az előbbiét TerraPowernek, az utóbbiét pedig PacifiCorpnak hívják. Ezek a cégek fogják megépíteni és üzemeltetni az új, 500 megawattos létesítményt, amely akár 400 ezer háztartást is képes lehet majd ellátni elektromos árammal – közölte a 444.hu a Business Insiderben megjelent cikk alapján.

Sajtóinformációk szerint az új erőmű speciális reaktora és sóolvadék-alapú hűtőanyag- és fűtőanyag-hordozórendszere biztonságosabb és energiahatékonyabb lesz, mint a hagyományos atomerőműveké, és megépíteni is kevesebbe kerül majd.

Warren Buffett az Idaho állambeli Sun Valley-ben 2014. július 8-án Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A híres és vagyonos beruházók emellett hangsúlyozzák, hogy új reaktoruk ideális kiegészítője lehet majd a megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésnek.

Neked ajánljuk
Dollármilliárdokat költ Afrika a betelepült fajok ellen küzdve (videóval) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket A Giro d'Italia győztese kerékpárt ajándékozott Ferenc pápának
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam