2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Privát szféra a negyedik ipari forradalomban, avagy energiabiztonság és a dolgok internete

Texasban pokoli a hőség, a szolgáltatók pedig távolról igyekeznek visszafogni a klímaberendezések használatát, ugyanis újra olyan áramkimaradásoktól tartanak, mint amilyenekkel az év eleji hóviharok idején kellett szembesülniük. Akkor több napra sötétbe borult az állam.

Több cég távolról magasabb határértékre tekerte a lakosok termosztátját, hogy visszafogják a légkondicionáló berendezések használatát, és csökkentsék a hálózatra nehezedő terhelést – írja a hvg.hu Tech rovata a Daily Dot értesüléseire támaszkodva.

A Daily Dot szerint a szolgáltatók azért tudnak belepiszkálni az otthoni rendszerbe, mert az érintettek okostermosztátot használnak (mint amilyen a Nest szabályozója is), azok pedig harmadik fél által is vezérelhetők.

A cégek tevékenysége ugyanakkor váratlanul érte és fel is paprikázta a texasiakat, és most többen a közösségi médiában osztják meg történetüket. Pedig bizonyos szolgáltatók fenntartják a jogot, hogy módosítsák a termosztáton beállított hőfokot, és ezt a szerződésben is szerepeltetik. Ez azonban sok felhasználóban csak most tudatosult.

Szárazság Texas államban 2018-ban Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

A Daily Dot egy texasi lakos kálváriáját meséli el, aki még kellemes hőmérsékletben tért nyugovóra hároméves gyermekével, majd irdatlan forróságra ébredt. A közműcég távolról beavatkozott, amit az ő esetében is azzal magyaráztak, hogy így lehet szinten tartani a hálózati kapacitást – zárja cikkét a hvg.hu.

Negyedik ipari forradalomként emlegetik a dolgok internetének (Internet of Things, IoT), a mesterséges intelligenciának, a digitális forradalomnak a korát. Ehhez tartozik például pontosan az a jelenség is, hogy az okosotthonok különböző berendezései a házon kívül is kommunikálnak. A témáról többek közt a Qubit írt remek cikket. 

Neked ajánljuk
Szombattól az óceán biztosítja egy Tahitin működő korház kellemes klímáját Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon Árampiac: a magyarok kevesebbet fogyasztottak, még kevesebbet termeltek szeptemberben Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam