2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az SZTE kutatói előrelépést tettek a megújuló energia tárolásának területén

A határfelületen bekövetkező töltésátmenetek az alapjai számos ipari technológiának. A Szegedi Tudományegyetem interdiszciplináris kutatócsoportja a megújuló energiaforrások kiaknázása és tárolása, valamint a környezeti szennyezők detektálása és ártalmatlanítása területén ért el új eredményeket.

A különböző szilárd-gáz, szilárd-folyadék vagy szilárd-szilárd határfelületen bekövetkező töltésátmenetek jelentik az alapját számos ipari technológiának a szenzorika, a napelemek vagy a fotokatalízis területén. A gyakorlati hasznosítás érdekében nagy felülettel rendelkező, nanostrukturált funkcionális anyagokra van szükség.

Azok a funkcionális anyagok, amelyek fejlesztésén egy uniós projektben dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, újfajta energiatárolási módszerek és speciális érzékelők megalkotására is alkalmasak lehetnek – adta hírül az MTI az egyetem közlése alapján a napi.hu cikke szerint.

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala, 2021. február 14. Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Kónya Zoltán, az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének vezetője elmondta, hogy az interdiszciplináris kutatási program különböző funkcionális összetett anyagok tervezett szintézisét és modellreakciókban mutatott alkalmazását vizsgálta a megújuló energiaforrások kiaknázása és tárolása, valamint a környezeti szennyezők detektálása és ártalmatlanítása területén.

A 791 millió forintos költségvetéssel megvalósuló projekt ideje alatt több mint 75 publikáció jelent meg, 24 nemzetközi és tíz hazai együttműködés indult el vagy erősödött meg, és 24 PhD-hallgató szerezte meg doktori fokozatát. Emellett fontos eszközöket is be tudott szerezni az egyetem, például egy nemzetközi szinten is kiemelkedő egyedi felületi fotofeszültség-spektroszkópiás berendezést is.

Neked ajánljuk
Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon A NASA ötletpályázatot írt ki: atomerőművet kell tervezni a Holdra Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam