2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Villanyautók: kikerül a városokból, de nem szűnik meg a környezeti terhelés?

Mennyire zöldek valójában a villanyautók? Az elektromos autók működés közben nem bocsátanak ki káros anyagokat, így nem szennyezik közvetlen környezetüket, de a meghajtásukhoz használt elektromos áramot meg kell valahogyan termelni, és az akkumulátorokat is le kell valamiből, valahogyan gyártani.

Az elektromos áram előállítására kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy csak megújuló forrásból származó árammal szabad tölteni a villanyautókat. Ám ebben az esetben naperőműveket és szélfarmokat kell létesíteni, a turbinákat és paneleket életciklusuk végén újra kell hasznosítani és így tovább... Az akkumulátorok esetén még ennél is aggasztóbb az állás, a lítiumnak már a kitermelése is kérdéseket vet fel, az akkuk maguk pedig életciklusuk végén részben újrahasznosíthatók, részben viszont hulladékká válnak.

A g7.hu gazdasági portál a Nemzetközi Energiaügynökség új, a témában készült kiadványára hivatkozva figyelmeztet a tényre:

„Egy tipikus elektromos autó hatszor több ásványianyag-forrást igényel, mint egy hagyományos, míg egy tengeri szélerőműpark kilencszer többet, mint egy hagyományos gázerőmű”.

Egy hagyományos autóban átlagosan 22 kilogramm réz és 11 kiló mangán található, egy elektromosban azonban több mint 200 kiló ásványi anyag van, a réz és mangán mellett lítium és grafit, illetve rengeteg nikkel és kobalt is – részletezi tovább a g7.hu.

Dolgozók a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátoralkatrész-gyárában 2018. március 26-án Fotó: MTI Fotó/Mohai Balázs

Hogy pontosan milyen súlyos kérdéseket vet fel a lítium kitermelése, és milyen újabb megoldások születnek a lítiumbányászat zöldítésére? Milyen további problémákat okoz a kobalt és a nikkel, és miért látszik egyre nyilvánvalóbbnak annak a szükségszerűsége, hogy teljesen elhagyjuk ezt a két fémet
az akkumulátorgyártásból?

A g7.hu cikkében sok további információ található ezekhez a kérdésekhez kapcsolódva – ha végső válaszokkal egyelőre nem is tud szolgálni a lap, ahogyan még senki sem.

Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam