2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan képzeljük el a környezetbarát okosvécét?

Dél-Korea az élen jár abban, hogy az élet szó szerint minden területét könnyebbé, praktikusabbá vagy éppen környezetbarátabbá tegye invenciózus megoldásokkal, okostechnológiák alkalmazásával, valamint az emberek ötletes ösztönzésével. Nem kivétel ez alól a vécéhasználat sem.

Cho Jae-weon, az Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) környezetmérnök professzora olyan környezetbarát illemhelyiséget tervezett és valósított meg az egyetemi campuson, amely az ürüléket biogáz és trágya előállításához használja fel, a rajta székelőket pedig virtuális valutával jutalmazza.

A BeeVi WC különlegessége, hogy a vízzel is takarékosan bánik, ugyanis vákuumszivattyú segítségével szállítja az ürüléket a föld alatti tartályba, ahol azt a mikroorganizmusok metánná bontják.

A biometánnal többek között gáztűzhelyet és kazánt üzemeltet az egyetem.

Hogyan képzeljünk el egy fenntartható, környezetbarát és intelligens vécét? Ne így, inkább a high-tech mérnöki és számítástechnikai megoldások felé tereljük a fantáziánkat! Fotó: Thomas Wolter képe a Pixabay-en

A széklet igen értékes alapanyag az energiatermeléshez és trágya előállításához is. Egy átlagos ember naponta körülbelül 500 grammot ürít, ami akár 50 liter metánná is átalakítható. Ebből a gázból 0,5 kilowattóra villamos energia nyerhető ki, és nagyjából 1,2 kilométer megtételéhez elegendő energiát szolgáltathat egy autó számára – idézi a szerkezetet tervező mérnök okfejtését az origo.hu a Reuters riportja alapján.

Cho a vécéhez kidolgozott egy virtuális valutát is, melynek pénzneme, a Ggool koreai nyelven mézet jelent.

A valutához virtuális piac is dukál: az okosvécéző diákok a pénznem segítségével a frissen főzött kávétól a gyümölcsökön át a könyvekig mindenféle árukat vásárolhatnak az egyetemen – a Ggool-piacon csupán egy QR-kódot kell beolvastatniuk a fizetéshez, és máris átvehetik a kívánt termékeket.

Az okosvécé-használattal napi 10 Ggoolt lehet keresni. 

Neked ajánljuk
Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem Fenntartható Gasztronómia Díjat alapított a METRO Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam