2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldhidrogén legnagyobb baja, hogy sokkal drágább, mint földgázból előállított testvére

Bár kézenfekvő volna, hogy ha van rá módszer, akkor készítsük megújuló energiával, kibocsátásmentes módon a hidrogént, ezzel szemben a rideg valóság az, hogy földgázból lehet a legolcsóbban hidrogént előállítani, csakhogy ilyenkor általában a szén atom szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

A német Agora Energiewende think tank szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok egyáltalán egy ligában versenyezzenek, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a g7.hu a Bloomberg nyomán. Ma viszont a hidrogéngáz 95 százalékát fosszilis tüzelőanyagból állítják elő.

Ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik valahogy szuperolcsóvá, akkor az Agora Energiewende szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy megérje belevágni – hangsúlyozza a g7.hu cikke.

A 2050-re megcélzott EU-s karbonsemlegesség eléréséhez nagyon fontos lenne, hogy megérje zöldhidrogént gyártani ipari méretekben. A tiszta hidrogén ugyanis az acélgyártás, a légi közlekedés és a vegyipari alapanyagok előállítása területén is nagyot zöldítene, ezeknek az iparágaknak a kibocsátásmentessé tétele pedig a világ összes kibocsátásának máris a negyedét jelentené.

Egy hibrid erőmű elektrolízis-részlege Németországban 2011-ben. Az erőműben biogáz és szélenergia segítségével termelnek elektromos áramot és hőt, a felesleges elektromos árammal vízből hidrogént és oxigént állítanak elő, így tárolják az energiát Fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik

A Carbon Brief brit szakportál szerint a német szélenergiából nyert árammal vízből előállított hidrogén kis léptékben már versenyképes lehet a földgázból gyártott társával, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított zöldhidrogén már versenyképes lesz a fosszilis tüzelőanyagból gyártott alternatívával szemben.

Az Agora Energiewende nem ennyire optimista. Szerintük az igazi kérdés az, hogy a kormányzatok 2030-ig hogyan fogják a fosszilis felől a megújuló energiaforrások felé terelni forrásaikat – zárja a gondolatmenetet a g7.hu.

Neked ajánljuk
Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny? A földgáz és az atomenergia lehet nélkülözhetetlen, de nem fenntartható? A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam