2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Meg-, illetve feltalálták a megújuló energia Szent Grálját?

Az amerikai Form Energy nevű startup kifejlesztett egy olyan akkumulátort, amely napokig is képes tárolni a nap- vagy szélerőművek által termelt zöldenergiát, illetve képes azt lassan, de hatékonyan betáplálni a rendszerbe. Az új akku megoldhatja a nem folyamatosan termelő megújulók minden gondját?

Ha az utóbbi kérdésre a válasz igen lesz, akkor a furcsa hangzású vas-levegő akkumulátor nagyban segíthet bennünket abban, hogy a jövőben ne kelljen a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművekre támaszkodnunk, mikor a szakaszosan termelő megújulók éppen nem termelnek.

A vas-levegő akkumulátor a költséghatékony, többnapos energiatároló rendszerek új korszakának nyitánya, amely 150 órán át tudja az energiát tárolni, és 100 órán át képes az áramot a hálózatra táplálni, a lítiumion-akkumulátorhoz képest tizedáron.

A vas-levegő akkumulátor tehát a megújuló energia Szent Grálja, ugyanis így akkor is el lehet látni zöldenergiával a rendszert, amikor a napelemek vagy szélturbinák nem tudnak dolgozni – írja a napi.hu a Daily Mail online kiadásában megjelent cikk alapján.

A vas-levegő akkumulátor segíthet, hogy a jövőben ne kelljen a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművekre támaszkodnunk, mikor a szakaszosan termelő megújulók éppen nem termelnek (A kép illusztráció) Fotó: Schwoaze képe a Pixabay-en

Ami a legizgalmasabb: az új akkumulátor működésének az alapelve a visszafordítható rozsdásodás, tehát tulajdonképpen egy oda-vissza lejátszódó oxidációs folyamat körforgásáról van szó.

A vas-levegő akku kisülés közben oxigént vesz fel a levegőből, a vas rozsdává alakul, majd töltés közben az elektromos áram visszaalakítja a rozsdát vassá, az akkumulátor pedig oxigént bocsát ki.

A cég szerint az akkumulátorok túl nehezek ahhoz (nagyjából egy mosógépnyi méretűek), hogy elektromos autókban felhasználhatók legyenek. Azonban modulos rendszerben blokkokba szervezhetők, csak vízalapú, nem gyúlékony elektrolittal vannak töltve, és úgy tervezték őket, hogy képesek legyenek biztosítani az állandó energiaellátást.

A visszafordítható rozsdásodás elvén működő akkumulátor új korszakot nyithat az energiatárolásban Forrás: ClearPath Action/YouTube.com

Ha a fejlesztés a jelenlegi ütemben folytatódik, a Form Energy reményei szerint az első akkumulátorokat 2025-re már a hálózatra köthetik.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam