2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Roszatom tudósai azon vannak, hogy örökre megoldják a nukleáris hulladék problémáját

Az Európai Bizottság mellett dolgozó szakértők egy része úgy véli, az atomerőművek segíthetnek a klímaváltozás elkerülésében, a bírálók viszont az atomhulladék miatt kizárnák a nukleáris energiát a klímaharcból. A Roszatom kutatói azon vannak, hogy eltüntessék a rendszerből a nukleáris hulladékot.

A lengyel onet.pl cikke szerint ugyanis a Roszatom megkapta az engedélyt Vlagyimir Putyin orosz államfőtől arra, hogy az orosz állami atommonopólium Technológiai és Kutatási Fejlesztési Programjának (RTTN) keretében kiterjessze az innovatív nukleáris technológiák terén végzett kutatásait.

Az RTTN büdzséjét ennek jegyében 60 százalékkal, 553 milliárd rubelre emelték (ez közel 3000 ezer milliárd forint).

Az RTTN többek között magában foglalja kis méretű nukleáris reaktorok (SMR) fejlesztését, vagy a termonukleáris fúzióval kapcsolatos kutatásokat, ám a legnagyobb jelentősége annak lenne, ha létrehoznák a zárt ciklusban működő nukleáris erőműveket.

Ha biztosítani tudnák a kiégett nukleáris fűtőanyagok újrafelhasználását, az semmissé tenné az atomenergiával szembeni legsúlyosabb ellenérvet: a keletkező, felfoghatatlanul veszélyes hulladékot jelenleg ugyanis évszázadokig kellene valahogy biztonságosan tárolni, például mélyrétegi tárolókban, azaz szivárgásmentes barlangokban a föld alatt.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 63. évi általános konferenciájának megnyitóján Bécsben, 2019. szeptember 16-án Fotó: MTI/EPA/Florian Wieser

A Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov szerint minden technológiai fejlesztés versenyelőnyt jelenthet, de a legfontosabb a zárt ciklusú atomerőmű megvalósítása volna, ennek kifejlesztése érdekében pedig a vezér szerint további 119,1 milliárd rubellel lenne jó az RTTN-t megtámogatni 2024-ig – írja a napi.hu a lengyel lap cikke alapján.

Ha az oroszok (vagy mások) a kiégett urán vagy plutónium fűtőelemeket újrafelhasználhatóvá tudnák tenni, akkor az atomreaktorok is megfelelnének az Európai Unió fenntartható technológiákkal szemben támasztott követelményrendszerének.

Ahogy a napi.hu megjegyzi ezzel kapcsolatban: az atomenergiának ezután a költségek terén is meg kellene mérkőznie a ma ismert megújulókkal, például a szél- vagy a napenergiával.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam