2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörés a fúziós energia előállításában

Régóta fejlesztik már a fúziós erőműveket, amelyek az energia-előállítás új alternatíváját jelenthetik. A módszer tiszta, de nem egyszerű. Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatói most a lézerrel kontrollált fúziós erőmű fejlesztésében értek el jelentős előrelépést – írja a hvg.hu a Science cikke alapján.

A fúziós erőművek az energia-előállítás új alternatíváját jelenthetik a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel, az energia előállítása azonban nem egyszerű: hogy sikerüljön, a fúziós reaktor belsejében a Nap magjánál is forróbb plazmát kell előállítani. Ezzel az a probléma, hogy bár egyre jobb hatásfokkal lehet energiát előállítani, még mindig jelentős mennyiségű energiát emészt fel a folyamat.

Az amerikai LLNL kutatói egy másik módszer, a lézerrel kontrollált fúziós erőmű fejlesztésében értek el jelentős előrelépést: 192 lézernyaláb segítségével 20 nanoszekundumon keresztül bombáztak egy apró, deutériummal és tríciummal, vagyis a hidrogén izotópjaival töltött gömböt, amiben a hélium izotópjait helyezték el. Ezt a gömböt egy aranyból létrehozott hengerben helyezték el, amelyet a lézerek elpárologtatnak, ami röntgensugárzást hoz létre, ez pedig felrobbantja az izotópok kapszuláját, és fúziót eredményez.

Fotó: © Lawrence Livermore National Laboratory

A kísérlet során a „gyújtás” 71 százalékos volt. Ez azt jelenti, hogy 1,35 megajoule energia keletkezett az 1,9 megajoule energiájú lézerek segítségével. A mostani eredmény nyolcszor jobb, mint amit a LLNL kutatóinak eddig sikerült elérniük.

Neked ajánljuk
Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága A legjobb energia az, amelyet magunknak termelünk meg, és magunk is használjuk fel helyben A hagyomány és az innováció találkozása a bakonyi dombok lábánál A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam