2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kékhidrogén rosszabb, mint a szén?

A hidrogént sokszor emlegetik abban a kontextusban, hogy a fosszilis energiahordozókat kiváltva talán biztosíthatja az ipar és a szállítmányozás energiaszükségletének nagy részét. Hidrogénből azonban a gyártási folyamat és az ebből eredő kibocsátás alapján több típust is megkülönböztetünk.

A zöldhidrogént vízből állítják elő, elektrolízis útján, megújuló forrásból származó villamos energia felhasználásával. Sem az elektrolízishez szükséges energia termelése, sem a hidrogén előállítása nem jár üvegházgáz-kibocsátással. A vízből a hidrogén mellett csak oxigén keletkezik.

A kék- és a szürkehidrogén előállításakor a földgázban található metán az alapanyag.

Szürkehidrogén keletkezik abban az esetben, ha fosszilis tüzelőanyagból indulnak ki, és a gyártás során (legköltséghatékonyabb a metán vízgőzös reformálása) üvegházgáz kerül a légkörbe (a metán esetén szén-dioxid).

Ha a hidrogén szénhidrogénből áll ugyan elő, de a gyártás nem vezet üvegházhatásúgáz-kibocsátáshoz, kékhidrogénnek nevezik az eredményt.
A metán vízgőzös reformálását szén-dioxid-megkötéssel és -tárolással (CCS) kombináló módszerek a legígéretesebbek ezen a téren

– részletezi a masfelfok.hu elemzése alapján az nrgreport.com energiás szakportál.

A hidrogén-üzemanyagcellás Coradia iLint motorvonat 2018-ban Fotó: MTI/EPA/David Hecker

Egy friss tanulmány szerint a kékhidrogén károsabb lehet a környezetre, mint maga a kőolaj vagy földgáz – hangsúlyozza az nrgreport.com.

A Cornell és a Stanford Egyetem kutatása alapján

a kékhidrogén előállításának szénlábnyoma 20 százalékkal nagyobb, mint ha csak földgázt vagy szenet használnánk fűtési célokra, és
60 százalékkal nagyobb, mint ha ugyanerre a célra dízelolajat használnánk 

– állítja a szakportál a Study Finds cikkére támaszkodva.

A kékhidrogén előállításához rengeteg energia kell, amelyet jellemzően fosszilis tüzelőanyagok elégetésével fedeznek. A metán ráadásul kifejezetten veszélyes üvegházhatású gáz, százszor erősebben melegíti a légkört, mint a szén-dioxid, igaz, kevesebb ideig marad a levegőben.

A kékhidrogén tehát valószínűleg nem fogja elhozni az áttörést az energiaátállásban, vonja le a következtetést az nrgreport.com. A zöldhidrogén gyártása és felhasználása azonban fenntartható energiatermelési módot biztosíthat a másfélfok.hu szerint.

Neked ajánljuk
Környezetszennyezés = elhízás? A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam