2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karbonsemleges konténerhajókat állít üzembe a Maersk

A világ legnagyobb szállítmányozó cége, a Maersk nyolc zöldüzemanyaggal működő konténerhajót rendel, így évente több mint 1 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátását – írja az origo.hu.

A globális tengeri szállítmányozás relatíve lassan reagált a zöldüzemanyagokra történő átállásra, miközben az iparág a világ teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának majdnem 3 százalékát adja. A Maersk, amely olyan óriásoknak szállít, mint a H&M, az Unilever, az Amazon vagy a Microsoft, összesen 1,4 milliárd dollárnyi beruházással fokozná a működésének zöldítését: nyolc darab, zöldmetanollal is működő konténerhajót vásárolnak.

A dán cég ezzel évi több mint 1 millió tonnával csökkenheti a szén-dioxid-kibocsátását, ami az egész iparág történetében is kiemelkedően nagy lépésnek számít.

Évi egymillió tonna szén-dioxiddal kevesebb jut a levegőbe Fotó: maersk.com

A cég a jövőben már csak karbonsemleges új hajókat rendel, és 2050-re szeretné elérni a zéró károsanyag-kibocsátási szintet. A vállalat emellett azt tervezi, hogy karbonsemleges zöldmetanolt gyárt a REintegrate nevű társasággal, az üzem 10 000 tonna e-metanol előállítására lesz majd képes.

Neked ajánljuk
Mozgó napelemes rendszert fejlesztettek holland kutatók A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam