2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akvamarin: Hidrogéntermelés és energiatárolás Kardoskúton

A közös uniós klímacéljainknak megfelelően 2050-ig drasztikusan csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását. A fosszilis energiaforrások helyett előtérbe kerülő, szakaszosan termelő megújuló energiaforrások (nap- és szélerőművek) által előállított villamos energiát azonban valahogy tárolni kell.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Akvamarin pilotprojekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) egy megközelítőleg 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogéngáz-előkészítő technológiát tervez létesíteni a kardoskúti föld alatti gáztárolójuknál.

Gázelosztó berendezés csőhálózatának részlete a kardoskúti telepen Fotó: MTI Fotó/Rosta Tibor

A kutatás-fejlesztési program során a többlet-villamosenergia felhasználásával, elektrolízis útján hidrogénre és ipari oxigénre bontanák majd a vizet. Az így előállított hidrogént földgázzal keverve a tervek szerint először az MFGT használná fel saját fűtőgázzal működő berendezéseiben, hosszú távon pedig a földgázszállító rendszeren keresztül a végfogyasztókhoz is eljuttatható lesz majd, csökkentve ezzel a szén-dioxid-kibocsátást.

Az Akvamarin projekt megteszi az első lépést a hidrogéntechnológia széles körű energetikai célú elterjedéséhez – összhangban az idén májusban meghirdetett nemzeti hidrogénstratégiával – írta az MFGT az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A projekt teljes költsége mintegy 2,9 milliárd forint, amiből 1,9 milliárdot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal pályázatán nyert el az MFGT, a fennmaradó részt önerőből finanszírozza – részletezi a napi.hu.

Akvamarin: Hidrogénalapú energiatárolási innováció a Magyar Földgáztároló Zrt.-nél
Forrás: MVM Zrt./YouTube.com

A telepítendő elektrolizáló és kompresszoregységeket megrendelték, most tervezik a telepítési folyamatot. Hamarosan indulnak a közbeszerzési eljárások a felszíni hidrogéntároló pufferkapacitás kialakítására és a berendezések telepítésére. A hatósági engedélyezési folyamat már elindult.

Az alig ezer lakosú Kardoskúton tartott lakossági fórumon a szakemberek hangsúlyozták, az Amerikából érkező berendezések zajvédett konténerekben dolgoznak majd, így a zajterhelés nem fog nőni.

Neked ajánljuk
Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Ennyi energiát termeltünk 2021-ben A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam