2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy lépéssel közelebb a korlátlan mennyiségű tiszta energiához

A világ első kísérleti fúziós erőműve, az ITER megépítése jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyen ráadásul magyar kutatók és mérnökök is dolgoznak. Szeptember 9-én megérkezett az erőmű elektromágnesének első egysége a rendeltetési helyére.

A kaliforniai General Atomics által gyártott 66 tonnás mágnesrész az óceánon át érkezett az Egyesült Államokból, majd a marseille-i kikötőből közutakon szállították a franciaországi Saint-Paul-lez-Durance-ban lévő Cadarache központba – számolt be róla az origo.hu hírportál.

A Central Solenoid nevű mágnes további öt része legkésőbb 2024-re egyesül majd, mondta Bernard Bigot,
az ITER szervezetének igazgatója.
A mágnes akkor közel ezer tonnát fog nyomni, és 18 méter magas lesz.
Thierry Schild, a Solenoid technológiai menedzsere szerint ez lesz a világ legnagyobb erejű mágnese, a mágneses tere a Föld mágneses mezejének
300 000-szerese lesz.

A 66 tonnás mágnesrészt szállítják el a dél-franciaországi Berre-l'Etangból Fotó: MTI/AP/Daniel Cole

Magyarországot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának szakemberei képviselik a projektben. Magyar mérnökök tervezték az ITER teljes belső részének 20 évig szervizelés nélkül üzembiztos kábelezését, emellett teszteket is végeztek Budapesten. Az EK szakemberei jelenleg az egyik szaporítókazettán dolgoznak, amely a fúzió egyik üzemanyagát állítja majd elő az erőműben.

Az ITER-berendezésben a Nap közepének hőmérsékleténél forróbbra hevített, körülbelül 150 millió Celsius-fokos hidrogéngáz ég el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit az anyag fűtésére elhasználnak. 

Új vákuumtartály érkezett az ITER-be, ezt csomagolják ki Fotó: © ITER Organization

A tervek szerint az első plazmát 2025 decemberére hozzák létre, az ITER (teljes nevén Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor, azaz International Thermonuclear Experimental Reactor) 2035-re fog működni, de 2050 előtt biztosan nem fog a piacra termelni. Nemcsak ezért tartják a jövő energiájának a fúziós energiát, hanem azért is, mert gyakorlatilag korlátlan mennyiség állítható elő belőle az erőműben, és nem szennyezi a környezetet.

Neked ajánljuk
Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó) A szupercuki elektromos apróságból tűzoltó lett Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam