2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt

1,2 milliárd forint támogatást nyert  2020-ban a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciuma a bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztéséhez.

A hidrogén előállítása hagyományos, konvencionális módszerekkel rendkívül környezetszennyező. Zöldhidrogénként arra a hidrogénre hivatkozunk, melynek előállítása környezetbarát, karbonsemleges eljárással történik.

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kísérleti fejlesztése során a naperőmű által termelt áramot hasznosítják hidrogén előállítására, a ma ismert leginkább környezetbarát technológiával.

A hidrogén-előállító és töltőüzem főbb berendezéseit a kiskunhalasi gyártóbázisú Ganzair állítja össze és üzemeli be, amely az első hazai zöldhidrogén-kezdeményezésben, a Magyar Földgáztároló Zrt. kardoskúti „Akvamarin”-projektjében is részt vett korábban. 

A kísérleti projektben a részt vevő partnerek azt fogják elemezni, hogy milyen mértékben, milyen időzítéssel és mennyire hatékonyan különíthető el a naperőmű termelte többletáram a hidrogéntermelés céljára.

A palackokba fejtett hidrogén könnyedén szállítható, környezetbarát üzemanyagcellás járművekbe tölthető, és azokban hosszú távon működtethető. De felhasználható többek között az élelmiszeriparban, az üveggyártásban, az analitikában vagy éppen a hegesztésben is. A hálózatos földgázhoz is keverhető, ezzel csökkentve az égéstermék károsanyag-tartalmát anélkül, hogy jelentősen megváltoznának a gáz égési paraméterei.

Napelemtáblák a Mátrai Erőmű Zrt. 2019-ben átadott bükkábrányi fotovoltaikus létesítményében  Fotó: MTI/Vajda János
Neked ajánljuk
A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Júliustól üzemelhet Európa legnagyobb úszó napelemfarmja Csatlakozási stop a naperőmű-fejlesztőknek Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam