2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mini szélturbináké a jövő?

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában. A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is – írja a raketa.hu.

Bár kisebb, épületek tetejére vagy kertekbe felszerelhető széturbinák már ma is léteznek, de tény, hogy a szélenergia hasznosítására eddig még nem született olyan egyszerű, könnyen skálázható megoldás, mint amilyet a napelemek biztosítanak a napenergia hasznosítására. Pedig a szél a városokban is fúj, egy új koncepció pedig azt is megmutatja, hogyan lehetne ezt kihasználni a hétköznapokban.

Miniatűr turbinák termelik az áramot Forrás: Joe Doucet, YouTube

A Joe Doucet által tervezett szélerőmű egy 7,5x2,5 méteres fal, amelyen 25 miniatűr turbina helyezkedik el, amelyek kis, körbeforgó lapátokkal termelik az energiát. Egy ilyen fal szinte bárhol elhelyezhető: épületek falán, kerítésként vagy utakat, autópályákat elválasztó támfalak helyett is felszerelhető lenne, utóbbi esetben Doucet szerint az elhaladó teherautók, kamionok még plusz légmozgást is biztosítanának a maximális hatékonysághoz – olvasható a cikkben.

A tervező egyelőre egy egészen kicsi prototípust épített csak meg, amely mindössze egyetlen lapáttal rendelkezik, de az ezzel végzett kísérletek alapján Doucet azt állítja, hogy a fal önmagában alkalmas lenne rá, hogy kiváltsa egy átlagos amerikai háztartás teljes energiaszükségletét, ami nagyjából 10 ezer kWh évente.

Neked ajánljuk
A NASA ötletpályázatot írt ki: atomerőművet kell tervezni a Holdra Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam