2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mini szélturbináké a jövő?

Miniatűr szélturbinákból készült falak jelenthetik a következő állomást a megújuló energia hasznosításában. A napelemekhez hasonló rugalmasságot biztosító fallal mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a városokban is – írja a raketa.hu.

Bár kisebb, épületek tetejére vagy kertekbe felszerelhető széturbinák már ma is léteznek, de tény, hogy a szélenergia hasznosítására eddig még nem született olyan egyszerű, könnyen skálázható megoldás, mint amilyet a napelemek biztosítanak a napenergia hasznosítására. Pedig a szél a városokban is fúj, egy új koncepció pedig azt is megmutatja, hogyan lehetne ezt kihasználni a hétköznapokban.

Miniatűr turbinák termelik az áramot Forrás: Joe Doucet, YouTube

A Joe Doucet által tervezett szélerőmű egy 7,5x2,5 méteres fal, amelyen 25 miniatűr turbina helyezkedik el, amelyek kis, körbeforgó lapátokkal termelik az energiát. Egy ilyen fal szinte bárhol elhelyezhető: épületek falán, kerítésként vagy utakat, autópályákat elválasztó támfalak helyett is felszerelhető lenne, utóbbi esetben Doucet szerint az elhaladó teherautók, kamionok még plusz légmozgást is biztosítanának a maximális hatékonysághoz – olvasható a cikkben.

A tervező egyelőre egy egészen kicsi prototípust épített csak meg, amely mindössze egyetlen lapáttal rendelkezik, de az ezzel végzett kísérletek alapján Doucet azt állítja, hogy a fal önmagában alkalmas lenne rá, hogy kiváltsa egy átlagos amerikai háztartás teljes energiaszükségletét, ami nagyjából 10 ezer kWh évente.

Neked ajánljuk
Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam