2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áttörést hozó tiszta energiás projekteket keres az EU

Olyan innovatív technológiákat keres az Európai Bizottság, amelyek áttörést ígérnek a megújuló energia, az energiaigényes iparágak, az energiatárolás, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás területén. A testület az Innovációs Alap keretében írt ki pályázatot a projektek felfedezése érdekében.

A pályázati felhívás költségvetése 1,5 milliárd euró. A projektek elbírálása az üvegházhatásúgáz-kibocsátás elkerülésére való alkalmasság, az innovációs potenciál, a pénzügyi és műszaki kiforrottság, valamint a terjeszthetőség és a költséghatékonyság szempontjainak figyelembevételével történik majd.

A pályázati felhívásra az uniós tagállamokban, illetve Izlandon és Norvégiában megvalósuló projektekkel 2022. március 3-ig lehet jelentkezni az Európai Bizottság honlapján – írja a portfolio.hu gazdasági portál az MTI közleménye alapján.

Az ígéretes, de nem kellően kiforrott projekteknek az Európai Beruházási Bank nyújt fejlesztési támogatást.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón beszélt az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseinek megvalósításáról Brüsszelben, 2021. július 14-én Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A kibocsátásiegység-árverések bevételeiből finanszírozott Innovációs Alap költségvetése várhatóan jelentősen nőni fog a közeljövőben az Európai Zöld Megállapodás megvalósítására vonatkozó javaslatok értelmében.

Az Innovációs Alap célja kettős. 

Egyrészt: az európai vállalkozásokat és az állami szerveket pénzügyi eszközökkel ösztönözné arra, hogy már most fektessenek be az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák következő generációjába. Másrészt: világszinten is vezető szerepbe segítené támogatásaival az uniós vállalkozásokat.

Neked ajánljuk
Romániában épül Európa első kis méretű moduláris atomreaktora Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem A G7-országok felhagynak a fosszilis üzemanyagok támogatásával Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam