2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átadták a Alteo második villamosenergia-tárolóját Kazincbarcikán

Az eredeti terveknek megfelelően, rendben lezajlottak az Alteo kazincbarcikai villamosenergia-tároló projektjének kivitelezési munkálatai – adta hírül a portfolio.hu gazdasági oldal. A fejlesztéssel a cég hazai piacvezető lett a villamos energia eltárolása és az ilyen tárolók üzemeltetése terén.

A Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén kialakított, 5 megawatt/5 megawattóra kapacitású villamosenergia-tárolót a cég közleménye szerint november 3-án hivatalosan is átadták.

Az Alteo a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 227,84 millió forint összegű vissza nem térítendő, valamint 249,68 millió forint összegű visszatérítendő hitelre nyert európai uniós támogatást, amelyet kísérleti és fejlesztési folyamatok megvalósítására fordíthatott.

A kutatási projekttel az Alteo – az automatikus frekvencia-helyreállítási tartalékkal (aFRR) összefüggő szabályozási képességének minőségi javítása mellett – az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térhódítása miatt megugró kiegyenlítési igényekre keres a körforgásos gazdaság keretrendszerébe illeszkedő megoldást 

húzta alá a portfolio.hu cikke a vállalat közleménye alapján.

Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója. A kép nem Kazincbarcikán, hanem a zuglói erőműben készült, még 2018 nyarán Fotó: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

A vállalat az első, 6 megawatt/4 megawattóra kapacitású villamosenergia-tárolóját még 2018-ban hozta létre Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén.

Az új kazincbarcikai létesítmény leginkább abban tér el a piacon jelenleg fellelhető megoldásoktól, hogy kétféle akkumulátortípust használnak benne. Megjelennek ugyanis a rendszerben alapvetően autóipari felhasználásra gyártott akkumulátorok is – alternatív szerepben.

Neked ajánljuk
Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam