2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szombattól az óceán biztosítja egy Tahitin működő korház kellemes klímáját

Az óceán hideg vizével hűtenek egy kórházat Tahitin. Francia Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első olyan sziget, ahol közintézmény légkondicionálását oldják meg így, ráadásul az új rendszer kapacitása a kétszerese a korábbiakénak.

A Taaone kórház esetében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a Csendes-óceán 900 méteres mélységéből az 5 Celsius-fokos vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik. A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be – adta hírül a 444.hu hírportál az MTI információi alapján.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológiát (Seawater Air Conditioning, SWAC) a tesztüzem végeztével, várhatóan december 1-jén avatják fel hivatalosan.

Naplemente Tahitin Fotó: Kazuo ota fotója az Unsplash-en

A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül majd, ugyanis a Taaone kórház új klímarendszere egymaga 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének éves villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró, azaz mintegy 2,9 millió dollár megtakarítást eredményez. Tahitin az elektromos áram több mint kétharmadát importált kőolaj elégetésével nyerik, ezért a fejlesztés zöldít majd az ország energiamixén is.

Neked ajánljuk
Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Többféle tiszta technológia térnyerése is elképzelhető az autóiparban Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam