2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis méretű moduláris atomreaktorokba fektetnek az angolok

Magáncégek 195 millió fonttal, az Egyesült Királyság kormánya pedig 210 millió fonttal szállt be a Rolls-Royce új vállalkozásába: a cég kis méretű moduláris atomreaktorokat fejlesztene és működtetne. A cél, hogy relatíve gyorsan és olcsón tudjanak megszabadulni a fosszilis energiahordozóktól a szigetországban.

Már be is jelentették a Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) vállalat megalapítását, az új cég 2050-re 40 ezer új munkahelyet is teremthet – adta hírül a telex.hu a BBC beszámolója alapján.

Ha jóváhagyják az Egyesült Királyságban az SMR-ek alkalmazását, a Rolls-Royce SMR 16 új reaktort építhet majd. Ezekben villamos energiát fognak termelni. A kis méretű moduláris reaktorok is maghasadásos reaktorok ugyan, de kisebb méretük révén olcsóbbak, mint hagyományos társaik.

Ezeket a reaktorokat tehát gyorsan és relatíve olcsón fel tudnák építeni, és üzemeltetésükkel további, fosszilis üzemanyaggal működtetett erőműveket válthatnának ki.

Ha jóváhagyják az SMR-ek alkalmazását, a Rolls-Royce SMR 16 új reaktort építhet majd az Egyesült Királyságban Fotó: Nick Fewings fotója az Unplash-en

Talán meglepő lehet a Rolls-Royce-ról a nukleáris energia kapcsán hallani, de valójában a cég már az Egyesült Királyság atomtengeralattjáró-programjának 1950-es évekbeli kezdete óta foglalkozik atomerőművek tervezésével.

A tervnek nemcsak bőkezű támogatói, hanem kritikusai is akadnak. Dr. Doug Parr, a Greenpeace vezető tudósa például a BBC-nek elmondta, hogy

az SMR-ek még mindig jóval drágábbak, mint megújuló technológiákba fektetni, az atomszemét végső eltárolására pedig még mindig nincsen megfelelő megoldás.

Jelenleg az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének körülbelül 21 százaléka származik atomenergiából – húzta alá a telex.hu.

Neked ajánljuk
Romániában épül Európa első kis méretű moduláris atomreaktora Gigantikus mélytengeri szélturbinatípus első darabját telepítette Kína Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam