2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis méretű moduláris atomreaktorokba fektetnek az angolok

Magáncégek 195 millió fonttal, az Egyesült Királyság kormánya pedig 210 millió fonttal szállt be a Rolls-Royce új vállalkozásába: a cég kis méretű moduláris atomreaktorokat fejlesztene és működtetne. A cél, hogy relatíve gyorsan és olcsón tudjanak megszabadulni a fosszilis energiahordozóktól a szigetországban.

Már be is jelentették a Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) vállalat megalapítását, az új cég 2050-re 40 ezer új munkahelyet is teremthet – adta hírül a telex.hu a BBC beszámolója alapján.

Ha jóváhagyják az Egyesült Királyságban az SMR-ek alkalmazását, a Rolls-Royce SMR 16 új reaktort építhet majd. Ezekben villamos energiát fognak termelni. A kis méretű moduláris reaktorok is maghasadásos reaktorok ugyan, de kisebb méretük révén olcsóbbak, mint hagyományos társaik.

Ezeket a reaktorokat tehát gyorsan és relatíve olcsón fel tudnák építeni, és üzemeltetésükkel további, fosszilis üzemanyaggal működtetett erőműveket válthatnának ki.

Ha jóváhagyják az SMR-ek alkalmazását, a Rolls-Royce SMR 16 új reaktort építhet majd az Egyesült Királyságban Fotó: Nick Fewings fotója az Unplash-en

Talán meglepő lehet a Rolls-Royce-ról a nukleáris energia kapcsán hallani, de valójában a cég már az Egyesült Királyság atomtengeralattjáró-programjának 1950-es évekbeli kezdete óta foglalkozik atomerőművek tervezésével.

A tervnek nemcsak bőkezű támogatói, hanem kritikusai is akadnak. Dr. Doug Parr, a Greenpeace vezető tudósa például a BBC-nek elmondta, hogy

az SMR-ek még mindig jóval drágábbak, mint megújuló technológiákba fektetni, az atomszemét végső eltárolására pedig még mindig nincsen megfelelő megoldás.

Jelenleg az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének körülbelül 21 százaléka származik atomenergiából – húzta alá a telex.hu.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét Medermonitort fejlesztettek Veszprémben Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam