2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben

2025-ig legalább húsz bécsi metróállomás és más, a közösségi közlekedéshez kapcsolódó épület tetejére szerelnek napelemeket a Wiener Linien és a Wien Energie legújabb együttműködése keretében – adta hírül Bécs Város Külképviseleti Irodája. Ez összesen 70 ezer négyzetméternyi új napelemet jelent.

Bécs energiaszolgáltatója, a Wien Energie és az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien célja, hogy az így megtermelt zöldárammal működtessék az állomások világítását, mozgólépcsőit és liftjeit. A cégek számításai szerint a tervezett húsz naperőművel évente kétezer tonnányi szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet.

Az első napelemes rendszert az U1-es metró Alte Donau állomásának tetejére telepítik, a 2022 tavaszára elkészülő létesítmény pedig csúcsidőben nemcsak az Alte Donau metrómegállót tudja majd ellátni zöldárammal, hanem a szomszédos állomásokat is, tehát ilyenkor több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Az Alte Donau metróállomás tetejére hamarosan napelemeket telepítenek Fotó: © PID/David Bohmann

A két vállalat hol együttműködésben, hol pedig önállóan, de ennél még többet is tesz a klímavédelemért:

  • a Wiener Linien és a Wien Energie az első közös kísérleti projektjüket keretében az U3-as metró Ottakringi állomásépületére szereltek napelemeket 2019-ben;
  • a Wiener Linien kötöttpályás járművek esetében visszacsatolja a fékezési energiát;
  • a Wiener Linien LED-esre cserélte minden épületében a világítást;
  • a Wiener Linien hatékony járművezetésre oktatja dolgozóit;
  • a Wien Energie jelenleg háromszáz napelemes rendszert működtet, amelyek teljesítménye összesen 80 megawatt, így több mint 34 ezer háztartást látnak el zöldárammal;
  • a Wien Energie 2030-ra 600 megawattra szeretné növelni napenergia-termelését, ez 250 ezer háztartásnak jelent majd fenntartható áramot;
  • a Wiener Linien és a Wien Energie a jövőben minden épületfelújításnál és -építésnél megvizsgálják, lehet-e az adott épületre napelemeket telepíteni.

Az osztrák főváros célja, hogy 2040-re klímasemleges legyen, ennek érdekében 2030-ig évente száz focipályányi napelemet akarnak telepíteni, hangsúlyozza Bécs város közleménye.

Neked ajánljuk
Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: eurocommpr.at
Vissza
Hírfolyam