2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reális-e az ammóniameghajtás mint zöld megoldás?

A repülés és a hajózás jelenleg a globális karbonemisszió 5 százalékáért felelős. A brit Reaction Engines eredetileg hiperszonikus és űrrepüléshez fejlesztette Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABRE) nevű ammónia-hajtóművét, de úgy tűnik, ezekben a nehezen kizöldíthető szektorokban is bevethető lesz.

Ha a SABRE-t kombinálják az Egyesült Királyság kormánya által támogatott Science and Technology Facilities Council (STFC) ammóniakatalizátoraival, akkor a mostani fosszilis üzemanyagokat kiváltó, környezetbarát alternatívát teremthetnek a tengeri szállítmányozás, a repülés, valamint a hálózaton kívüli energiatermelés számára.

Az alapelképzelés szerint az eszköz a hajtómű által termelt hőt hasznosítva a tiszta ammóniából egy ammónia-hidrogén keveréket hozna létre, amely nagyjából helyettesíthetné a jelenlegi repülőgép-üzemanyagokat – részletezi a raketa.hu cikke.

A hidrogénhez képest az ammónia könnyebben és olcsóbban tárolható, valamint szállítható. A tömeget tekintve a hidrogén energiájának ugyan csak 20 százalékával rendelkezik, térfogat szempontjából viszont 70 százalékkal több energia található benne, mint a folyékony hidrogénben.

Égető probléma a hajózás és a repülés kibocsátásmentesítése – A könnyű ammóniareaktorok erre nyújthatnának megoldást Forrás: Reaction Engines Ltd.

Kérdés persze, hogy mennyire „zöld” ez a bizonyos opció – jegyzi meg a fenntarthatósággal és technológiával foglalkozó magazin. Míg a Reaction Engines közleménye a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését hangsúlyozza, addig az innovációkat bemutató New Atlas magazin a nitrogén-oxid vegyületek (NOx) kibocsátására emlékeztet. Ezek a vegyületek járulnak hozzá a fotokémiai szmog és a savasesők kialakulásához, és az emberek egészségét is károsítják.

Ráadásul az ammónia klasszikus előállítása során metán keletkezik, ez a gáz pedig még jobban fokozza az üvegházhatást, mint a szén-dioxid.

A zöldammónia-előállítás viszont csak kis mennyiségben és drágán kivitelezhető egyelőre.

Neked ajánljuk
A tervezettnél korábban elérjük, sőt meg is haladhatjuk energetikai célkitűzéseinket A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam