2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon

November 16-án, az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás első napján az Innovációs és Technológiai Minisztérium konferenciát szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért címmel. A 2050-re kitűzött klímacél eléréséhez szükség van a hidrogénre – hangsúlyozta Steiner Attila, az ITM államtitkára.

Magyarország elkötelezett a hidrogéngazdaság kiépítése iránt, ez a folyamat több ezer új munkahelyet teremt, nagy mérnöki kihívásokat generál és nagyban hozzájárul majd az ország GDP-jéhez is – idézte az MTI beszámolója alapján a napi.hu a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár szakmai konferencián elhangzott szavait.

A hidrogénre nemcsak energiahordozóként tekintenek, hiszen az energia tárolására is megoldást jelenthet.

Prospektusokat kínáló robotot néznek az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás látogatói Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fontos feladat a hidrogéngyártás zöldítése, ugyanis Magyarországon többnyire fosszilis tüzelőanyagok segítségével állítják elő a hidrogént – húzta alá a lap szerint Steiner.

A lehetséges megoldások között említette az államtitkár, hogy fel lehetne használni a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét hidrogéngyártásra.

Steiner Attila felhívta rá a figyelmet, hogy több mint 6 milliárd köbméter földgáztárolási kapacitás van az országban, és a földgázhálózat is jól kiépített, de

fontos lenne látni, hogyan lehet a gázhálózatot hidrogén szállítására és tárolására használni.

Már indultak pilotprojektek a kérdés tisztázására – fűzte hozzá az államtitkár.

Steiner szerint a cél, hogy két hidrogénvölgyet is kiépítsenek az országban: az egyiket Paks és Dunaújváros, a másikat Miskolc térségében.

Neked ajánljuk
Hogy alakul majd a globális zöldhidrogénverseny? Zöldenergia a háztetőre szerelt napelemeken túl Hidrogénpatron tehetné könnyebbé a hidrogénüzemű autók használatát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam