2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hagyományosnál biztonságosabb atomreaktort épít a TerraPower

A TerraPowert még Bill Gates alapította 15 évvel ezelőtt, aki azóta is tagja az energetikával foglalkozó cég igazgatótanácsának. Most ez a vállalat fog új típusú, a hagyományos nukleáris erőműveknél biztonságosabb, nátriumhűtéses atomreaktort építeni az USA-ban, egy Wyoming állambeli kisvárosban, Kemmererben.

A várakozások szerint az új kemmereri nukleáris erőmű üzembiztosan és klímabarát módon fog megtermelni mintegy 250 ezer háztartásnak elegendő energiát. Chris Levesque, az energetikai cég vezérigazgatója a The Guardiannak arról is beszélt, hogy ez az új típusú erőmű biztonságosabb lesz a hagyományos nukleáris reaktoroknál, mivel vészhelyzet esetén nem lesz szüksége külső energiaforrásokra, pumpákra és egyéb eszközökre a helyreállításhoz – részletezte az előnyöket a technológiai újdonságról beszámoló index.hu hírportál.

Bill Gates a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának nyitónapján, 2019. január 22-én Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

A The Guardian magyarázata szerint a nátrium hőátadó képességének köszönhetően a reaktort levegővel lehet majd hűteni, ami lehetővé teszi a fissziós reaktor gyors leállítását. A szkeptikusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a nátrium rendkívül gyúlékony anyag, például azonnal lángra robban, ha vízzel érintkezik. 

Kemmerernek mintegy 2600 lakosa van. Jelenleg a 2025-ben végleg bezáró szénerőmű a város legnagyobb munkáltatója. A nátriumhűtéses reaktor építése 2024-ben veszi kezdetét. Az építkezés nagyjából 2000 embernek nyújt majd munkát, a létesítmény üzemeltetése pedig 250 fő megélhetését biztosítja majd hosszú távon.

Neked ajánljuk
A nap képe: A Nap ölelése A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam