2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA ötletpályázatot írt ki: atomerőművet kell tervezni a Holdra

Az amerikai űrkutatási hivatal arra keresi a legjobb tervpályázatokat, hogyan lehetne uránnal működő, maghasadáson alapuló atomerőművet építeni a Hold felszínén. Az évtized végére a Naptól független, saját energiaforrást szeretnének létrehozni, amely alapja lehet először egy állandó bázisnak a Holdon, majd a Marson.

A NASA szerint a felszíni energiaellátás a Holdon vagy a Marson uralkodó környezeti körülményektől függetlenül tartósan és bőségesen tudna energiát biztosítani a különböző küldetésekhez – idézi a napi.hu gazdasági hírportál a Phys.org tudományos magazint

A reaktort a kiírás szerint a Földön építenék meg, majd a Holdra szállítanák.

Az atomenergiás energiarendszer leírásának tartalmaznia kell:

  • az uránnal működő reaktormagot;
  • a nukleáris energiát hasznosítható energiává alakító rendszert;
  • a reaktor hűtésére szolgáló hőkezelő rendszert;
  • valamint egy olyan elosztórendszert, amely 10 évig 40 kilowatt folyamatos áramellátást tud biztosítani holdi környezetben.
A NASA atomerőművet építtetne a Holdra Fotó: Mike Petrucci fotója az Unsplash-en

Fontos, hogy a reaktor emberi segítség nélkül is képes legyen ki- és bekapcsolni, a holdi leszállóegység fedélzetéről is működtethető, valamint átszállítható legyen, ha másik holdi helyszínre kellene mozgatni.

A Földről a Holdra utaztatás miatt el kell férnie egy 4 méter átmérőjű, 6 méter hosszú hengerben, a tömege nem lehet több 6 ezer kilogrammnál.

A pályázatokat 2022. február 19-ig várják.

Neked ajánljuk
A hagyományosnál biztonságosabb atomreaktort épít a TerraPower Két hidrogénvölgyet alakítanak ki Magyarországon Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval) Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam