2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország a legvonzóbbak között az EY megújuló energiás listáján

Az Ernst & Young 2003 óta értékeli kétévente az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából, a tanácsadó cég végül minden alkalommal a legvonzóbb 40 piacot rangsorolja. Hazánk idén a 37. helyre lépett előre – a kelet-európai régióból csak Magyarország és Lengyelország került fel a listára.

A nemzetközi jelentés kiemelte a magyar piac folyamatos növekedését, amelyben komoly szerepet játszik a napelemes rendszerek elterjedése.

Magyarország elérte a 2020-ra kitűzött célt, így a megújuló energiaforrások mostanra az áramtermelés 14 százalékát biztosítják.

A legutóbbi, állami támogatással indított lakossági napelemes program hatalmas túljelentkezéssel zárult, éves szinten 390 gigawattóra energiatermelésre kötöttek szerződést – írta meg a pestisracok.hu az EY MTI-hez eljuttatott közleménye alapján.

Magyarország kifejezetten jól teljesít a régióban, ám az uniós célok eléréséhez az ágazat további támogatásokat igényel 

– hangsúlyozta a közlemény szerint Heinczinger Róbert, az EY adópartnere.

Napelemek egy bugaci lakóházon – A lakossági napelemes pályázatoknak hatalmas a sikere Magyarországon
Fotó: MTVA/Bizományosi/Váli Miklós

Kelet-Európa komoly lépéseket tett a nettó zéró károsanyag-kibocsátás irányába, a régió piacai számára ugyanakkor nagy feladat a megújuló energiatermelésre való átállás, az energiaátmenetet ráadásul geopolitikai akadályok is hátráltathatják.

A közös európai cél, miszerint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ra az 1990-es szint 55 százalékára kell csökkenteni, nehézséget jelent a szénalapú energiatermeléstől függő gazdaságoknak.

A további uniós és kormányzati források egyaránt elengedhetetlenek a hálózatok fejlesztéséhez, illetve a technológiai és pénzügyi eszközök megteremtéséhez – részletezte a pestisracok.hu cikke az EY közleményének régiót érintő főbb megállapításait.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam