2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire tiszta valójában a napenergia?

A napenergia igazán bámulatos. Az előállítása nem jár károsanyag-kibocsátással, ráadásul nagyon olcsó. De ha valami túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor önkéntelenül is azt kérdezzük: jó, de hol a csapda. A Deutsche Welle Planet A annak ered utána, mennyire zöldek valójában a naperőművek.

Világszerte egyre-másra nőnek ki a földből a napelemfarmok, nem véletlenül, hiszen a naperőművek egyre olcsóbban termelnek nekünk tiszta áramot. Van azonban néhány nem is annyira zöld vonása a fotovoltaikus rendszereknek.

A Deutsche Welle Planet A csatornáján megjelent videó a napelemek kapcsán leggyakrabban hangoztatott három kritikát veszi elő, hogy azután megvizsgálja, mennyire állják meg ezek a helyüket.

1. Mekkora hatással van valójában a napenergia a klímánkra?

A napelemfarmok úgy termelnek energiát, hogy közben nem bocsátanak ki szén-dioxidot a légkörbe. Azonban a napelemek előállítása a nyersanyagok bányászatától a gyártási folyamatokon át a szállításig rengeteg energiát felemészt. Mivel az ipar még nagyban támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagok égetésére, így ez bizony üvegházhatásúgáz-kibocsátást jelent. Az életciklus-értékelés módszerével vizsgálva a teljes folyamatot, kiderül, hogy per pillanat összességében a napenergiával nagyságrendileg jobban jövünk ki, mintha fosszilis tüzelőanyagot használnánk, viszont kicsit rosszabbul, mintha szélenergiát termelnénk.

A napenergia tehát nem teljesen emissziómentes a teljes életcikluson, de még mindig az egyik legtisztább energia, amelyet ismerünk és használni is tudunk.

Mennyire zöld valójában a napenergia? Forrás: YouTube.com/DW Planet A

2. Mi lesz a veszélyes kemikáliákkal?

A gyártás során melléktermékként keletkező kemikáliák – mint például a szilikon-tetraklorid vagy a fluorsav – veszélyességének mértéke attól függ, hogy az adott gyártó mennyire kezeli felelősen a szennyvizét és hulladékát. Összességében az előállítási folyamat tisztasága annak a függvénye, hogy a gyártó mekkora felelősséggel jár el a nyersanyagforrások és a hulladékkezelés tekintetében, erre pedig léteznek független elemzők által felállított rangsorok. De gondot jelentenek a panelbe került olyan szennyezők is, mint az arzén, a kadmium vagy az ólom.

A napelemek gyártása során tehát valós problémát jelentenek a szennyező kemikáliák, ezért nyomással kell lenni az iparágra, hogy találjanak biztonságosabb alternatívákat, és kezdjék el ezeket használni.

3. Mi lesz a hulladékkal?

A napelemek élettartama ma nagyjából 30 év, ezután az elemek a szemétben végzik. Ez valóban tetézheti az amúgy is méretes e-szemét-krízist. Ám a napelemek nagyrészt szerencsére újrahasznosíthatók, és az EU-ban ez is történik velük. Azonban nem minden alkotórészt lehet újra napelemgyártáshoz használni. A szilikon például nem elég nagy tisztaságú az újrafeldolgozás után, így másra használják, például cipőtalpak készítéséhez.

Ráadásul az újrafeldolgozás nagyon drága folyamat, így a világ olyan részein, ahol nem kötelező így eljárni, például az USA-ban vagy Kínában olcsóbb a kimúlt paneleket a szemétdombra dobni. Ha nem sikerül profitábilissé tenni az újrahasznosítást és újrafeldolgozást, az komoly problémát jelent majd. De már jelentkeztek az első startupok az első igazán hatékony technológiákkal.

A Planet A videói a csatorna névjegye szerint sorra veszik a fenntartható világ felé tett lépéseinket, és próbára teszik a klímaváltozással való megküzdésről alkotott bevett elképzeléseinket.

A fenti videó is az egyike a csatornán szokásos pénteki vizsgálódásoknak,

a központban ezúttal a napenergia sötét oldalával, és azzal a kérdéssel, hogy hátat kell-e fordítanunk csak azért egy zöldtechnológiának, mert tudjuk, hogy még nem teljesen zöld?

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: youtube.com/DW Planet A
Vissza
Hírfolyam