2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton a korlátlan energiaforrás felé: új fúziós rekord született Dél-Koreában

Fél percig 100 millió Celsius-fokon működött a dél-koreai mesterséges nap, új fúziós rekord született. A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research, azaz a KSTAR ezzel saját korábbi rekordját döntötte meg, tavaly decemberben ugyanis már 20 másodpercig sikerült ilyen magas ionhőmérsékleten tartani az áramló plazmát.

A folyamathoz egy tokamak nevű berendezést használnak, amely erős mágneses teret generál a magas hőmérsékletű plazma tárolásához. Hagyományos tárolókkal ez lehetetlen volna, mivel nincs olyan szilárd anyag, amely kibírná a hatalmas hőt – részletezte az újabb rekordról beszámoló New Atlas a hvg.hu gazdasági hírportál cikke szerint.

A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research Fotó: Korea Institute of Fusion Energy/KFE PR Center

A KSTAR-t 2007-ben kapcsolták be, a kutatók azóta feszegetik a technológia határait. A Koreai Fúziósenergia-intézet szerint az új érték még közelebb vezet a korlátlan energiához.

Drónfelvétel a KSTAR-ról Forrás: Korea Institute of Fusion Energy/YouTube.com

A szakértők azt remélik, hogy 2026 körül már a 300 másodperces időtartamot is sikerül elérni, ehhez azonban még tovább kell fejleszteni a reaktort.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam