2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceánok nagy, kiaknázatlan urániumraktárak

Az uránium, a nukleáris erőművek leggyakoribb üzemanyaga a véges erőforrásaink közé tartozik. Egy új anyag, amelyet a vérerek természete ihletett, hússzor több urániumot képes kinyerni a tengervízből, mint a korábban alkalmazott anyagok. Ez segíthet gazdaságosabbá tenni a módszert az uránbányászatnál.

Az új technológia hosszú távon akár több ezer évre biztosíthatja az urániumellátást – írta meg az origo.hu hírportál a New Scientist népszerű tudományos magazin online kiadásában megjelent cikk alapján.

Becslések szerint a Föld tengerei körülbelül 4-5 milliárd tonna urániumot tartalmaznak, 500-szor annyit, mint amennyi a szárazföld tömegében van. A vízből kinyerni a nyersanyagot azonban eddig sokkal drágább volt, mint a földből kibányászni. Korábban akril rostlemezek segítségével ugyan képesek voltak kis mennyiségű urániumot kivonni a vízből, de költséghatékonyságban nem tudtak versenyezni a bányászattal.

A mohi atomerőmű Szlovákiában – Az uránium legismertebb felhasználási módja, hogy üzemanyagként hasznosítják az atomerőművekben Fotó: MTI Fotó/Komka Péter

Linsen Yang, a pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatója és kollégái most létrehoztak egy polimer membránt kis csatornákkal átlyuggatva, amelyek még kisebb, 300-500 nanométer átmérőjű csatornákra ágaznak szét, utánozva az emlősök véredényeinek fraktálszerű szerkezetét. Az anyagot a tudósok az urániumionokat megkötő amidoxime vegyülettel itatták át.

A kutatócsoport ezután urániummal dúsított vizet vezetett keresztül a kísérleti anyagon, majd röntgen fotoelektron-spektroszkópiát alkalmazva kimutatta, vajon elfogásra került-e az áhított elem. Az anyag 20-szor több urániumot abszorbeált, mint a korábban erre a célra fejlesztett elődei.

Hatékonysága mellett fontos vonása az urániumot megkötő új anyagnak, hogy sósavval tisztítható, tisztíthatóságnak köszönhetően számtalanszor újrahasználható, és ezáltal még tovább csökkenti az uránium tengervízből való kinyerésének költségeit – emelte ki az origo.hu cikke.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam