2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtés a gázon túl

Aki ma felújít vagy építkezik, az már igazán sok berendezés közül választhat, ha fűtési és hűtési technológiákról van szó. Nem kell ragaszkodnia a kevéssé fenntartható technológiákhoz, minimális elektromosáram-igénnyel, földgázcsatlakozás és kémény nélkül is remek rendszert telepíthet.

Ahogy Nyugat-Európában, úgy a magyar piacon is egyre inkább terjednek a hőszivattyúk – írja a napi.hu. Ezek az eszközök hőforrás és hőleadás alapján csoportosíthatók.

A levegő-levegő berendezések a légkondicionálók. A víz-víz rendszereket geotermikus fűtésnek nevezik. A gázkazánokat pedig a levegő-víz hőszivattyúk válthatják ki. Ezek a külső levegő hőtartalmát használják fel a fűtési rendszerben (padlófűtés, radiátorok, fan-coilok) lévő víz felmelegítésére, ezáltal az épület fűtésére – részletezi a gazdasági híroldal.

Manapság ezek a berendezések már olyan műszaki és árszínvonalon elérhetők, hogy bátran és gazdaságosan használhatók társas és családi házak fűtésére, hűtésére – idézi a napi.hu a Gépész Holding szakértőit.

A levegő-víz hőszivattyúval felmelegített víz a padlófűtés csövei, fan-coilok vagy akár radiátorok közvetítésével is fűtheti a lakásunkat Fotó: Erik Odiin fotója az Unsplash-en

A levegő-víz hőszivattyúk kis mennyiségű elektromos energia felhasználásával nagy mennyiségű fűtési energiát tudnak előállítani, napelemekkel kombinálva az üzemeltetési költségek közel nullára csökkenthetők.

Bizonyos hőszivattyúk nemcsak fűtésre, hanem hűtésre is alkalmasak, valamint használati meleg víz előállítására is képesek lehetnek egy HMV-tároló segítségével. Jól automatizálhatók, távfelügyelhetők.

Hőszivattyú-telepítésre is igénybe vehető az otthonfelújítási támogatás, amelynek maximális összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint.

A támogatás az épületen végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

További részletek a napi.hu cikkére kattintva elérhetők.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam