2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsabban eltüntetnék a radioaktív szennyeződés egy részét Csernobilban

Eddig az volt a konszenzus, hogy mintegy 24 ezer év lesz szükséges az egykori atomerőmű környékén a környezetbe került radioaktív szennyeződések természetes lebomlásához, de most egy új technológia segítségével ezt 5 évre csökkentenék. Kétséges azonban, hogy tényleg hatékony-e a fejlesztés.

Az Interesting Engineering cikke alapján számolt be az index.hu híroldal a Passzív Magleválasztó Rendszer (NSPS) névre hallgató technológiáról, amelyet egy egyhektáros területen vetettek be 2019 novembere és 2020 szeptembere között.

Az NSPS alkalmazása következtében a talaj sugárzása 37 százalékkal, a levegőé pedig 47 százalékkal csökkent.

Az NSPS-technológia állítólag környezetkárosító anyagok felhasználása nélkül képes a súlyos sugárszennyezés leküzdésére és a radioaktív anyagok bomlásának felgyorsítására. A folyamat a talajban lévő radioaktív izotópokat összetartó kötéseket szakítja meg, ráadásul a beszámoló szerint az egész művelet a talaj felszíne alatt zajlik, biztonságos módon – részletezte az index.hu.

Üresen álló épület az ukrajnai Csernobil közelében fekvő elhagyatott városban, Pripjatyban 2021. április 26-án, a csernobili atomerőmű katasztrófájának 35. évfordulóján Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Egyelőre azonban csak egy olyan hivatal erősítette meg az NSPS-technológia eredményes használatát, amelynek a legfőbb célja a területen található telkek értékesítése.

A hírportál saját korábbi cikkeire utalva emlékeztet rá, hogy az illetékeseknek komoly ingatlanfejlesztési terveik vannak Csernobilban, így amit lehet, azt az Ukrán Állami Ingatlanalap fel akar támasztani hamvaiból. November elején már az első ingatlanaukciót is meghirdették a csernobili tiltott övezetben, a Zónában.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam