2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem lesz többé jó ellenérv, hogy a szélturbinalapátok csak a szemetet szaporítják

A General Electric Koppenhágában jelentette be: az évtized végére átáll hulladékmentes szélturbinalapátok gyártására. A váltás a GE Renewable Energy dán leányvállalatát, az LM Wind Powert érinti először, ők kapták meg a program megvalósításának feladatát.

Nem véletlenül, mivel az LM az 1978-as alapítása óta több mint 228 ezer szélerőművi lapátot gyártott már, köztük több mint 100 méter hosszúságúakat is – jegyezte meg az ambiciózus célkitűzésről beszámoló napi.hu gazdasági híroldal.

Az LM Wind Power az alábbi lépésekre készül a napi.hu felsorolása szerint:

  • újrahasznosítja, illetve visszanyeri a pengék gyártásából származó összes felesleges anyagot,
  • lemond a hulladéklerakásról és a hulladékkezelésben az égetéses technikák alkalmazásáról,
  • a beszállítóival együttműködve kizárja a gyártás során a pazarlást,
  • valamint hulladékmentes pengetechnológiára állítja át a gyártást.

Kiemelten fontos, hogy a pazarlás mértékét csökkenteni lehessen. Jelenleg ugyanis a turbinalapát-gyártók által a gyártáshoz megvásárolt anyagok 20-25 százaléka nem épül be a végtermékbe.

Egy széltrubina pengéjének gyártása Fotó: LM Wind Power

Az LM Wind Power jelenlegi szénlábnyomának mintegy harmadát teszi ki a pazarlás.

Olivier Fontan, az LM Wind Power vezérigazgatója szerint új időszámítás kezdődik, a hangsúly mostantól egyszerre lesz a szélenergia versenyképessé tételén és az iparág fenntarthatóságán.

Az LM Wind Power partnereivel az ipari méretű újrahasznosításon is dolgozik. A leszerelt lapátok felhasználásáról szól a DecomBlades projekt, melynek keretében tíz cég és kutatóintézet kötött partnerségi megállapodást, köztük az Orsted, a Siemens Gamesa és a Vestas Wind.

A Zero Waste Blade Research (ZEBRA) projekt célja pedig a következő generációs pengék kifejlesztése nagymértékben újrahasznosítható kompozit anyagok felhasználásával – mutatott rá a napi.hu. A projektben az IRT Jules Verne francia kutatóközpont által összefogott iparvállalati és műszaki központok – mint az Arkema, a KENU, az LM Wind Power és az Owens Corning – vesznek részt.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam