2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Itt a jövőd!” – Avagy mi vár a Mátrai Erőműre?

A Mátrai Erőmű 2020. március 26-ára teljesen az MVM-csoport része lett MVM Mátrai Energia néven. Az erőmű még most is az ország szén-dioxid-kibocsátásának 10 százalékáért felel, de már zajlik a lignittüzelés kiváltása. Fontos, hogy ezt az erőművet nem lehet csak úgy lekapcsolni.

„A mi stratégiánk munkahelymegtartásról, munkahelyteremtésről, modernizációról, zöldtechnológiákról, vagyis az itt élő emberek életminőségének javításáról, a régió fejlesztéséről szól” – a vg.hu által készített interjúban Oravecz Zsolt, az MVM Mátrai Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója mesélt az erőmű jövőjéről. 

Az átalakítás első pillére egy gázturbinás erőmű kialakítása, amely sokkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a mostani, lignittel fűtött erőmű, és rugalmas, így támogatja a villamosenergia-rendszer működését.

A második pillér egy új hulladékhasznosító lesz. Harmadik pillérként a rekultivált bányaterületeken 20-30 megawattos blokkokban összesen 200 megawatt kapacitású naperőművet telepítenek.

A negyedik pillért olyan új technológiák jelentenék, mint a maradék szén-dioxid megkötésére és hasznosítására alkalmas megoldások, illetve olyan kutatás-fejlesztési projektek indítása, amelyek a hidrogén előállítását, illetve a gázturbina hidrogénre való átállását és a hidrogénalapú közlekedés előkészítését célozzák.

A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án.  Az erőmű két saját tulajdonú bányája Visontán és Bükkábrányban található Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A hidrogénes projekt lényege, hogy zöldhidrogént állítanának elő, vagyis a vizet megújuló forrásból származó energiával bontanák hidrogénre és oxigénre.

Víz a bányászatból eredően van elég, az elektrolíziséhez szükséges áramot pedig a 200 megawattnyi naperőmű adná. A hidrogén részben eltüzelhető lenne a gázturbinában, részben a zöldközlekedésben volna üzemanyagként használható. 

A környéken nagy volt a félelem, hogy a modernizálás után a dolgozók többsége elveszíti az állását, mint annak idején Tatabányán, Ózdon és Ajkán. De előreláthatólag inkább új munkahelyek jönnek majd létre.

A meglévő ipari park bővítésére 18 projektből álló programot terveztek. Van olyan projekt, amely a körforgásos gazdasághoz, a hulladékkezeléshez kapcsolódik, de például tervben van egy agrárprojekt is, haltenyésztés, erre ugyanis alkalmas a tavak vizének hőmérséklete. Lennének nonprofit tevékenységek, valamint profitorientáltak is.

Nem pusztán egy erőművet, hanem egy gazdasági rezervátumot, a térség meghatározó szereplőjét kell elképzelni, világos jövőképpel.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam