2022. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készülhetünk a zöldhidrogén diadalmenetére?

A Wood Mackenzie szerint minden a zöldhidrogén diadalát vetíti előre, és 2030-ra már egy tucat országban lesz beszerezhető akár 1 dolláros áron, pontosabban fogalmazva akár már 12 piacon is elérhető lehet majd az olcsó és tiszta hidrogén, méghozzá elégséges mennyiségben az energetikai forradalom levezényléséhez.

A hidrogénboom jól halad, és az elektrolizátorok árának drámai mértékű csökkenése majd azt is lehetővé teszi, hogy az olcsó megújuló energiával bontott vízből nyert zöldhidrogén legyen a legolcsóbb hidrogén a világon – idézi a Wood Mackenzie legújabb elemzését a napi.hu gazdasági hírportál.

A friss tanulmány szerint a lúgos elektrolizátorok költsége a harmadával, a PEM-elektrolizátorok költsége a felével csökkenhet az évtized közepére, és még nagyobb mértékű áresésre számítanak a szilárd oxidos elektrolizátorok piacán az évtized utolsó harmadába érve.

A Wood Mackenzie szerint a gyártási költségeket rengeteg tényező csökkenti majd, például a méretgazdaságosság, a piac folyamatos bővülése, az automatizálás és a mind nagyobb modularitás is. Mindez azt eredményezi majd, hogy 2030-ra egy tucat országban 1 dollárba fog kerülni a zöldhidrogén kilója 

– részletezi a napi.hu.

Oxigén- és hidrogéntartályok láthatók egy hibrid erőmű elektrolízisrészlegén az északkelet-németországi Wittenhofban (A kép illusztráció) Fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik

Bridget van Dorsten, a vállalat hidrogénkutatási elemzője a tanulmányt beharangozó közleményben kifejtette, hogy modellezésük szerint 2030-ra 12, de 2050-re már több mint 20 piacon is versenyképes lehet majd a zöldhidrogén. A piacok megnevezése helyett viszont csak annyit árult el:

„ott, ahol a legmagasabb a felhasználási arány és a legalacsonyabb a megújuló energiaforrással termelt áram ára”.

Ha valóban sikerülne olcsón előállítani a zöldhidrogént, kulcsszereplőjévé válhatna az energiaátmenetnek, ugyanis egyáltalán nem jár károsanyag-kibocsátással sem a gyártása, sem a felhasználása. 

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam